Банкеръ Daily

Общество и политика

На римския площад в киноцентъра "Бояна" - опери със силни страсти

„Ако някой много иска да целуне някого, не мога да забраня на изпълнителите да го направят“ –  така отговори академик Пламен Карталов – директорът на Софийската опера и балет на въпрос какво режисьорско решение е намерил за интимните моменти в операта „Тоска“.

Причината да го питат подобно нещо на представянето на новия проект „На опера в полите на Витоша" са както противоепидемиологичните мерки, така и невероятната атмосфера на римския площад в киноцентъра „Бояна“, където въздухът е нажежен от силни страсти.

 „От този балкон ще скочи Тоска. На тази стена ще бъде разстрелян Марио Каварадоси. Това ще е замъкът „Сант' Анджело“, тук ще издигнем щитовете на Атила, там ще бъде колизеумът му. На това място ще донесем нашите прекрасни колонади за „Риголето“. През тази врата ще минава шествието в „Дон Карлос“. Тук ще издигнем нашия кръст, който е на повече от 30 години, и който използвахме навремето с Николай Гяуров, Никола Гюзелев и Стефан Еленков в ролята на Дон Карлос“ – обясни въодушевено Пламен Карталов.

Той не пропусна да посочи и къде ще бъде оркестърът, а къде – публиката, като уточни, че много стриктно ще бъдат изпълнени предписанията за отстояния както между музикантите, така и между зрителите, които ще могат да бъдат до 500 души, разположени шахматно. Зрителите ще имат възможност да оставят колите си на двата паркинга на киноцентъра.

 „При дъжд от киноцентъра са ни предоставили зала, а оркестърът ще бъде под козирка“, продължи обясненията Карталов, но тъй като получи допълнителни въпроси на тема метеорологични условия, вместо отговор разказа случки.

„Валеше жесток дъжд, но маестро Григор Паликаров цели пет минути не слезе от пулта – това беше при първото представяне на „Лакме“ с оркестъра на Софийската опера. Благодарение на своята театралност и професионализъм Паликаров успя да си довърши фразата, както искаше. Втори път отново много валеше, но за щастие преди да започнем. Повечето от нас смирено изчаквахме, докато нетърпелива зрителка гласно изразяваше своето негодувание „Какво става? Защо не започват?“ „Вали дъжд“ – отговориха й съседи по място. „Но аз чадър имам!“ – недоумяваше зрителката“.

На такива нетърпеливи зрители със закачка и дързост Софийската опера и балет предлага нова територия за среща с живото изкуство. В рамките „На опера в полите на Витоша” Пламен Карталов ще представи шест спектакъла на римския площад в киноцентъра. Това са три опери от Джузепе Верди - „Риголето” на 10 и 12 юли, „Атила” на 15 юли и „Дон Карлос” на 18 юли; „Тоска” от Джакомо Пучини на 11 юли, „Атила”, „Норма” от Винченцо Белини на 17 юли и „Кармен” от Жорж Бизе на 19 юли.

„Най-важното е, че това място има прекрасна акустика и няма да ползваме микрофони, които да модифицират красотата на гласовете на нашите оперни артисти” -  подчерта Пламен Карталов, а след това отчете и още едно сериозно предимство на инициативата – много от зрителите няма да имат друг шанс да влязат и почувстват особения свят в киноцентъра „Бояна”.

Карталов не скри, че поставя спектаклите в необичайната обстановка най-вече заради артистите - защото заслужават своеобразен антидот срещу летаргията по време на пандемията. Летаргия, по време на която балерините и балетистите повече от два месеца не са упражнявали своята професия, а певците са били принудени да се разпяват по кухни и бани. В същото време от операта могат и да не работят, тъй като, както обяви министърът на културата Боил Банов, „заплатите се получават”.

„Аз това не мога да го приема сериозно, а и артистите ми казаха - дайте да работим, дайте да се трудим!” – подчерта Карталов. След това разказва как първи, при разхлабването на мерките, идва да преговаря за сътрудничество с киноцентъра в „Бояна” и заради това изпълнителният директор на „Ню Бояна филмс” Ярив Лернер няма как да му откаже.

„Ако господин Карталов реши да снима опера с морски сюжет, като например „Малката русалка”, тук има добри възможности да го направи. В киноцентъра се намира най-големият резервоар в Източна Европа” – обърна внимание доц. Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата. Той присъстваше на представянето на инициативата „На опера в полите на Витоша", тъй като тя е част от календара на културните събития на Столична община и се реализира под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Но поне засега академик Пламен Карталов има други приоритети – и след представянето на „На опера в полите на Витоша" отпраши към езерото в Панчарево, където на 26 юни е първото представление на мюзикъла „Mamma mia!“ в рамките на новата инициатива „Музи на водата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във