Банкеръ Daily

Общество и политика

На първо четене: Ликвидира се фигурата на вечния длъжник

Парламентът прие промени в Закона за задълженията и договорите на първо четене. Законопроектът, чиито автори са "Обединените патриоти", бе приет единодушно с 87 гласа "за". С новите текстове се дава възможност на физическите лица да се освободят от своите изискуеми задължения след изтичане на определен период от време, за да се премахне фигурата на вечния длъжник у нас.

С промените в норматива се предвижда въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност за частните задължения на физическите лица. С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите, предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си.

Вносителите отчитат необходимостта от законопроекта, тъй като България е единствената държава – членка на Европейския съюз, която не е въвела абсолютна погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност.

"Често дългът се прехвърля върху децата, с което тази дългова верига няма край", мотивира предложението от парламентарната трибуна зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във