Банкеръ Daily

Общество и политика

На първо четене: Депутатите въведоха възможност за електронни съдебни дела

Без дебати депутатите приеха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс. Поправките осигуряват въвеждането на единна информационна система на съдилищата и функционирането на Единния портал за електронно правосъдие.

От БСП заявиха, че ще гласуват "въздържали се" заради опасения, свързани с бързината на съдебното производство, и ще внесат предложения преди второто четене.

С промените се предоставя възможност участниците в съдебното производство да получават електронни съобщения, призовки и книжа, включително и по електронен път да бъдат уведомявани за определени процесуални действия.

За да се случи реформата, всички адвокати трябва да се регистрират в Единния портал за електронно правосъдие до 6 месеца след влизането в сила на закона.

С промените в ГПК се правят и изменения в Закона за здравето, като се прецизират процедурите по задължително настаняване и лечение, предоставя се възможност на лицето, чието настаняване се иска, да може да участва в делото и чрез видеоконференция, като тази процедура ще се извършва единствено когато здравословното състояние на лицето не позволява да се яви на съдебното заседание, както и при обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия или други форсмажорни обстоятелства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във