Банкеръ Daily

Общество и политика

На първо четене: Членовете на КЕВР ще бъдат намалени от 9 на 5

Парламентът прие на първо четене съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде намален от девет на петима членове. Това стана с промени в Закона за енергетиката, внесени от депутати от управляващата коалиция. "За" бяха 122 депутати, "против" - девет народни представители. Преди гласуването беше направена проверка на кворума в залата по искане на ДПС.

Промените предвиждат съкращаването на броя в състав "Енергетика" да е от четирима на двама, както и да бъде премахнато изискването за един член на комисията с юридически стаж и един член с опит в сферата на икономиката. Чрез предложената промяна се оптимизира численият състав на КЕВР като независим колегиален орган, се казва в мотивите на вносителите. Според тях така ще бъдат реализирани и значителни финансови икономии. Проектът предвижда по-широки дефиниции на легалните термини "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването и канализацията". За такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и при търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на територията на друга държава членка. Ще се признава и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

От ГЕРБ-СДС оспориха правото законопроектът да бъде включен в днешния дневен ред, защото са нарушени срокове, предвидени в правилника на Народното събрание. Нямало и доклади от проведено обществено обсъждане.

"Основният мотив за законопроекта - значителни финансови икономии, не е защитен с цифри", отбеляза Искра Михайлова от парламентарната група на "Възраждане", заявявайки че от групата няма да подкрепят предложението. "Не се разглежда в залата законопроектът на групата по същата тема", добави колегата ѝ Цончо Ганев. "Колко икономии ще направите с редуциране членовете на КЕВР и колко пари ще похарчите за създаването на нова държавна администрация у нас", каза той. А председателят на комисията по енергетика Радослав Рибарски обясни, че законопроектът на "Възраждане" не е бил добре изработен.

Ако изградим тази комисия така, както е в другите европейски държави, тя ще стане добре работещ орган, ще се повиши и доверието в нея, посочи Рамадан Аталай от ДПС. Според него петима души не могат да упражняват контрол, да правят проверка на плановете, които предлагат трите ЕРП-та, топлофикациите, ВиК дружествата. "КЕВР спазва правила и може да се каже, че през последните пет години е най-независимата и професионалната комисия", заяви депутатът. Според него председателят на КЕВР Иван Иванов трябва да бъде изпратен с почести. "Не обсебвайте цялата власт, не пипайте независимата комисия", призова управляващите депутатът от движението. "Не знам защо г-н Кирил Петков иска всички протестиращи да се явят пред неговия кабинет", допълни той.

Днешното решение няма да доведе до подобряване положението на енергийния пазар, отбеляза Радомир Чолаков от ПГ ГЕРБ-СДС. От парламентарната група също защитиха професионализма на председателя на КЕВР и обвиниха управляващите, че борят корупцията само в декларации. "С този законопроект нагласявате критериите така, че да паснат на кандидатите, които вече имате, от друга страна вземате пълния контрол върху комисията", смята Делян Добрев. Той предположи, че новият председател на КЕВР ще е член на Надзорния съвет или председател на ББР, а за експерт-енергетик ще бъде номиниран енергиен търговец, работил под контрола на КЕВР и получил лиценза си от нея, което го поставя в конфликт на интереси.

Ние сме предложили Иван Иванов за председател на регулатора, фактът, че след седем години така се говори за него, значи няма нужда от коментар. Това е "Демократична България", заяви Георги Ганев. Нямаме доверие в КЕВР, още повече, ако ГЕРБ и ДПС бранят нейната независимост, коментира Николай Ангов от "Продължаваме Промяната".

Миналата година "Софийска вода" е разпределила дивиденти от около 37 млн. лв., след като КЕВР е разрешила загубите да се калкулират в цената на водата, отбеляза Емил Георгиев от ПГ "БСП за България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във