Банкеръ Daily

Екоминистърът:

На прага сме на по-жестоки санкции заради мръсния въздух

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев очаква по-жестоки санкции за мръсния въздух. "На прага сме на нови санкции за мръсния въздух, които ще бъдат много по-жестоки", предупреди той. 

По думите му е много лесно, когато е имало управляващи, които са били подлизурковци само и само да си запазят управляващите позиции и постове, но не са могли да отстояват интересите на национално ниво. Не трябва да се обвиняват за всичко общините, призова той. 

Асен Личев отбеляза, че само за една седмица служебното правителство е успяло да съгласува в Европейската комисия помощ за енергийните фирми. В Националния план за възстановяване и развитие Европейската комисия постави два непреодолими въпроса – кога ще се спре производството на ТЕЦ с въглища и реформата в правосъдната система.

Той се надява до 2038 г. да бъдат направени необходимите стъпки в тази посока.  Министърът увери, че е спрян незаконният внос на отпадъци и по никакъв начин не може да бъде внасян боклукът на италианската мафия у нас. Останалите тонове боклуци, които са останали у нас ще бъдат разкарани – или да бъдат изнесени, или да бъде депониран някъде на друго място извън територията на страна, каза министърът. 

След ситуацията с кораба "Вера Су", Личев все още недоумява как един кораб от 10 тона успя да блъсне в отвесен български бряг. Последващите операции по спасяването на кораба бяха по-щадящи и благодарение на това, че морската вода е по-тежка отколкото водния разтвор на карбамида много бавно са изтичали амониевите съединения в морската вода.

Екоминистърът подчерта, че е възложил на Морска администрация да изготви екологична оценка за риска, който е създал товара на кораба върху водната екосистема и водната територия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във