Банкеръ Daily

Общество и политика

На парламентарния фронт нищо ново

След доволно дългата си ваканция, депутатите най-после се върнаха на работа. И, разбира се, не пропуснаха да ни залеят с декларации от парламентарната трибуна. Като цяло обаче, никоя от политическите сили не успя да ни изненада с поведението си.

Управляващите от ГЕРБ призоваха всички депутати към конструктивно поведение, за да се намерят най-добрите решения на съществуващите проблеми. Цветан Цветанов обяви също, че партията е за референдум за промени в изборното законодателство заедно с местните избори през есента, като не изключи въвеждането на задължително гласуване. Дали това е заплаха към ДПС или просто трик, с който ГЕРБ опитват да се дистанцират от Движението, с оглед съвместните им действия в края на миналия парламентарен сезон, тепърва предстои да разберем.

Обратно, ДПС продължи с метаните към най-голямата партия и по-специално към нейния лидер. "Като български политик бях горд да видя министър-председателя Бойко Борисов на републиканския марш в Париж”, изтърси Лютви Местан. Представяте ли си, седи си Местан на диванчето, гледа премиера по телевизията в Париж и душата му се изпълва с гордост. А дано, ама надали. По-скоро се умилква пак да се завърти около властта.

БСП затвърди образа си като хилава опозиция, която по никакъв начин не притеснява управляващите. Янаки Стоилов обвини опонентите си, че все още нямат ясна програма за управление на България и очерта социални проблеми, които не са от днес или от вчера.

Дори Радан Кънев от Реформаторския блок изневери на традиционния си агресивен стил и прочете по-скоро вяла декларация, в която за пореден път призова за истински реформи. „Намираме се в началото на най-важния парламентарен сезон от много години насам. 2014 г. беше вътрешно критична за България, а България тогава удари дъното на кризата на властта, на финансите си. Оттласквайки се от това дъно, тя е в много лоша позиция", отбеляза Кънев.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт също традиционно нападна ДПС, като обяви, че те са "най-големите националпопулисти". "Това е партия, която разделя обществото, прегърна се с Ердоган и Давутоглу. И заиграва опасно с ислямската религия", допълни той.

Бившата вече партия на Бареков БДЦ прати на трибуната братовчедката на Христо Ковачки -Красимира, което може би подсказва кой ще дърпа конците там. Тя обяви, че от БДЦ виждат в динамичните мнозинства на този парламент възможност за важни законодателни промени и така намекна, че са готови да гласуват и за едната и за другата страна.

Председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов пък посочи, че по време на съвместната дейност между правителствената коалиция и подкрепящите кабинета политически сили са се появили някои недобри примери за начин на вземане на решения. Той изрази надежда, че тези примери са единични.

Волен Сидеров остана велен на себе си и в изказването си громеше САЩ, ЦРУ и световния империализъм. Това, разбира се, също вече не изненадва никого. 

Въобще, на парламентарния фронт нищо ново, ако може да си позволим да перифразираме Ремарк. Изглежда, и през новия политически сезон важните неща ще се случват някъде на дискретни места, далеч от камерите и репортерите. Дано не сме прави!

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във