Банкеръ Weekly

Горан Благоев:

На някои в Светия Синод не им харесва, когато се заговори за досиета, пари и руско задкулисие

Кошлуков прокарва руски опорки в БНТ

Г-н Благоев, оказахте се в положението на обществен враг номер едно за Светия Синод и някои ръководни кръгове в БНТ, усещате ли се в тази позиция?

Не. Но ако някой ме припознава за такъв, има пълното право.

Да започнем от един силно смущаващ факт: БПЦ запази достолепно мълчание по процедурата за ислямизация на световния християнски символ – църквата „Света София“ в Истанбул, а БНТ запази мълчание по мълчанието на Синода. В същото време и двете институции се запретнаха да преследват журналист за свободомислие! Как да съпоставим двете явления?

Благодаря, че отбелязвате това оглушително мълчание на БПЦ по опита на Ердоган да превърне "Света  София“ отново в джамия. Цял свят пищи, цариградският патриарх гърми неистово, католиците протестират. Руската църква обаче помълча дълго. И, след като руската мълча, нашата логично направи същото. Синхронът е очевиден. Ако сме истински християни, трябва ли да мълчим? Във „Вяра и общество“ винаги сме търсили всички гледни точки по темата и сме обсъждали това руско влияние върху нашата църква.

За такива позиции в България обикновено хвърчат глави...

Да, предупреждаваха ме много отдавна. Още през 2016 г., по темата за канонизацията на Богучарския архиепископ Серафим Соболев, проф. Лизбет Любенова, която извади много нелицеприятни документи за него, ме предупреди, че ще има последствия за мен. Ако някой смята, че аз съм обществен враг номер едно, че руша православието и посягам върху националната сигурност,  да види всичките ми предавания – те се основават изключително на факти и документи.

Не е тайна, че вие сте доктор на историческите науки и трудно бихте допуснал документална дилетанщина.

Очевидно и това е проблем – който много знае, много пати.

Как в резюме можем да опишем корена на конфликта?

Огънят тлееше отдавна, сега само получи допълнително масло. На 6 юни т. г. направих последното си живо предаване, преди лятната схема на БНТ, а екипът беше подготвил сборните летни повторения. Във въпросното предаване основната тема беше за начина, по който държавата финансира - извън сумите за заплати, църквата по време на пандемията. Оказа се, че 2.102 млн. лв. отиват за ремонт на сгради, и то в период на тежка здравна и социална криза. Въпросът беше точно сега ли е моментът за тези дейности? БПЦ има много имоти, а един от гостите ми отбеляза, че църквата така и не е създала свой имотен регистър. Включихме и един руски дисидент – дякон Андрей Кураев, за това, че изложбата на Руския културен център в София е чиста пропаганда и не съответства на историческата истина, свързана със Св. Св. Кирил и Методий. Всъщност, беше едно много обичайно предаване за нашата стилистика. По-късно обаче разбирам, че на 11 юни генералният директор на БНТ е отишъл по собствена инициатива в Светия Синод, за да обсъжда „скандалното“ по неговите думи предаване на „Вяра и общество“. И на 15 юни, най-неочаквано за мен, научих, че всички летни повторения на програмата падат, в разрез с решението на УС.

Който разбира от медии знае, че това е прелюдия към сваляне на предаване.

Очевидно. Обадих се на г-н Кошлуков и той с лека ръка ми каза, че утре ще оправим работата. Попитах го със скандал ли трябва да си тръгна.Той отвърна: „Щом искаш, давай, давай!“ И затвори телефона.

Вие сте опитен журналист, смятате ли, че основният двигател на конфликта е БПЦ, която в редица други случаи е била подценявана от останалите публични институции? Няма ли и друг механизъм зад тази фасада?

Не го изключвам, още повече, че аз не съм в конфликт с БПЦ. В Светия Синод има хора, на които не им харесва това, което се говори във „Вяра и общество“, но винаги всеки е имал правото на отговор и на свое мнение. Някой много удобно ми пришива етикета, че съм неудобен на БПЦ.

На кого е удобно това?

Нека отбележим, че това предаване не е на Светия Синод, а на БНТ. Г-н Кошлуков изговори доста неистини пред СЕМ, а по концепция предаването е за религиозна публицистика и култура. В него водещо място има православието, но там се говори за всички традиционни вероизповедания по нашите земи. Някои от Синода се дразнят, че каня гости от евангелското, мюсюлманското, еврейското вероизповедание, че отстоявам нуждата от диалог с останалите християни, че говорим как нашата църква се самоизолира като не отиде на всеправославния събор в Крит. Да не говорим какво се случва, когато стане дума за досиета и пари. Или пък, когато посегнахме на руското задкулисие в нашата църква – изкарахме наяве писмото на БПЦ до украинския президент Порошенко, писано под диктовката на Руската патриаршия.

Продължавам да смятам, че казусът далеч надхвърля кавгата между журналист и Синод.

Така е, и други го казват. Но не искам да си го помислям, защото това означава, че наистина сме превзета държава. Жалко е да гледаш как на черното се казва бяло. Нещата са много симптоматични. При трима досегашни генерални директори на БНТ, натискът от Синода не беше по-слаб, пак събираха подписки за отстраняването ми, но те устояха. Пита се защо г-н Кошлуков не устоява, при положение, че неведнъж е цитирал „Вяра и общество“ като комплимент за обществената медия. Отговорът може би е в имената на медиите, които защитават действията на генералния директор. Елементарно е, виждаш от кого какво идва.

Някои хора силно подценяват обществото и смятат, че то се състои от малоумници, които не се сещат за какво иде реч.

Очаквах повече от гилдията, защото - ако не се обединяваме около принципни позиции - накъде отиваме?

Темата за солидарността у нас винаги е била болезнена.

Когато имаше кампании срещу Петър Волгин и Силвия Великова, аз веднага се противопоставих. Никой от двамата сега не ми се обади.

Попаднахме в идентична ситуация преди време с колегата Кин Стоянов и резултатите бяха абсолютно аналогични. Една арабска поговорка гласи, че лошият приятел е като сянката, явява се само в слънчево време. Колегите ви от История.бг заеха ли позиция?

Един е реагирал, другите са запазили мълчание. Разбирам ги, ситуацията е много гнусна, всеки може да остане без работа. Излиза, че съм много опасен за г-н Кошлуков, което няма как да не ме радва. БНТ сега е проправителствена медия.

Фондация „Европейски диалог“, създадена от двама знаменити дисиденти - Петър Бояджиев и Алфред Фосколо се зае да запознае Европа със случая. Очаквате ли резонанс в тази посока?

Надявам се да има, Европа трябва да знае защо сме 111-ти по свобода на словото. А и АЕЖ е единствената журналистическа организация, която взе отношение. СБЖ умува, да са живи и здрави.

Стилистиката наподобява случаи от 50-те години на миналия век.

Руски опорки, това е. Лошото е, че ги прокарва и налага човек, когото преди три десетилетия смятахме за борец за свобода и демокрация.

Съдбата на всички активни борци е сходна.

Имали сме великолепни генерални директори, които не нападаха, а си бранеха хората. Както пише в евангелието, така се познава кой е истинският пастир и кой е наемникът, кой милее за стадото и кой го изоставя при първата опасност.

Разговора води Емил Янев

Горан Благоев, журналист, доктор на историческите науки, автор и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във