Банкеръ Weekly

Общество и политика

НА МАКГЪРК Й СЕ ПАДНА ЛЕТЕН ОТПУСК В БЪЛГАРИЯ

Ако се вярва на фолклора, българинът е склонен да се диви на всяко нещо максимум три дни, дори ако става дума за ревизорите на МВФ. А пък заради зрелище като световното по футбол е склонен да забрави за малко даже хляба. По тази причина опущението на кабинета - фактът, че Ан Макгърк си замина без обещаното от вицепремиера Божков писмо за намеренията не впечатли никого. В началото на визитата й той се зарече, че до приключването на преговорите въпросният документ ще бъде готов. Оказа се, че огромният обем работа по договарянето на всички детайли в тригодишното споразумение не може да бъде отхвърлен за две седмици.


С правителството разработваме една силна програма за структурна реформа, която според нас е много важна за бъдещия икономически растеж и за постигане на значителен напредък по пътя към пазарната икономика, заяви Ан Макгърк. Но МВФ и правителството договорили само общите положения на политиката, която ще следва кабинетът през следващите три години.


Експертната група на МВФ ще пристигне отново на 13 юли. Тогава трябва да уточним подробностите и да конкретизираме параметрите, които ще очертаят тригодишното споразумение. Вероятно то ще бъде сключено в началото на септември. Графикът на преговорите е съобразен с изготвянето на бюджета за следващата година, а той трябва да бъде внесен в Народното събрание през октомври, коментира финансовият министър Муравей Радев.


Според него усилията на правителството ще бъдат насочени и към гарантиране на сигурността на приходната част на бюджета чрез осигуряване на стабилни данъчни постъпления.


Концентрация на бюджетните средства


Министерството на финансите ще засили контрола над всички бюджетни потоци. Броят на извънбюджетните сметки ще бъде ограничен чувствително. Правителството вече взе решение за закриване на ДФРР и на фонд Енергетика.


С тези мерки ние ще прекратим практиката на неконтролирано използване на бюджетни средства чрез прехвърлянето им в различни сметки и фондове. Средствата в тях понякога достигат до 1000 млрд. лв., заяви г-н Радев


Намаляване на данъчното бреме


Вторият пакет от мерки е посветен на разширяването на фискалната основа и премахването на повечето данъчни преференции. Включително и на привилегиите за чуждестранните инвеститори. Осъществяването на тези намерения ще започне още през септември, когато ще бъдат направени промени в почти всички данъчни закони. Според министъра на финансите тази мярка ще създаде равнопоставеност между данъкоплатците и ще увеличи приходите в бюджета. Не мога да ви кажа с колко ще намалеят данъчните ставки, но пък и едва ли някой би могъл да ви каже това в момента. Ангажирам се обаче с твърдението, че като цяло бремето върху данъкоплатците ще намалее още през следващата година, каза Муравей Радев.


Преструктуриране на администрацията


Администрацията, която се занимава с данъците, с митата и таксите и с управлението на финансите, също ще претърпи промени. Според Муравей Радев е необходимо да бъдат оптимизирани функциите на структурата й. Министърът се надява до края на тази година да заработи финансовата полиция, която да освети поне част от средствата, с които оперира сивата икономика.


Предприятията в изолация


Те ще бъдат обект на особено внимание в преговорите по споразумението заедно с ускоряването на приватизацията. Предприятията от група А - НЕК, БДЖ, софийската топлофикация, софийският градски транспорт и др., ще продължат да получават бюджетни субсидии, тъй като цените на техните продукти - топлоенергия и превози, се регулират от правителството. С течение на времето тези субсидии ще намаляват, паралелно с увеличаването на цените в тези сектори.


Много по-бързо трябва да се реши съдбата на предприятията в изолация от група Б. Повечето от дружествата в нея са в списъците за пулова приватизация и биха оцелели, ако ги купи чуждестранен инвеститор. Някои от тях могат да останат държавни и да започнат да печелят. Те също ще оцелеят. Останалите ще бъдат ликвидирани.


Инвестиционните проекти


Те са част от мерките, които правителството ще предприеме за стимулиране на икономическия растеж. През следващите три години то ще участва в инвестиционни проекти за над 6 млрд. щ. долара. Сумата е астрономическа, но тя няма да товари бюджета. Според министър Радев правителството ще даде едва между 1/6 и 1/5 от цялото финансиране (между 1 млрд. и 1.2 млрд. щ. долара) за три години. Това прави инвестиция от около 340 млн. и 400 млн. щ. долара годишно. Конкретното финансиране на програмата ще зависи и от чуждестранната подкрепа за платежния баланс, която България ще получи след сключването на тригодишното споразумение. Според Муравей Радев тази сума ще бъде около 500 млн. щ. долара годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във