Банкеръ Weekly

Общество и политика

На лов за здравни шашкъни

Докато заема поста здравен министър, Петър Москов задължително трябва да се оглежда във всички посоки.

Ако след обявяването на новия кабинет някой  букмейкър бе пуснал залог кой ще е първият "изгърмял" министър, много комарджии може би щяха да заложат парите си на Петър Москов. Представителят на Реформаторския блок пое "най-тежкия ресор", "министерството на оставките", в много напечен момент, когато здравната каса е в колапс, общинските и държавните болници са пред фалит, пари за лекарства няма, а всички работещи в системата в един глас искат увеличаване на средствата за здравеопазване в следващия бюджет. Отделно министър Москов вероятно ще работи във враждебна среда, като двете Д-та на ГЕРБ постоянно ще дишат във врата му.  А и след като още при първите си медийни изяви загатна, че подготвя кадрови промени, е твърде съмнително, че ще бъде приет с отворени обятия от висшата администрация в здравното министерство, която по принцип "коли и беси" в сектора.

Дали нещата намирисват на предварително подписана оставка? Съвсем не. Москов пое министерския пост с много енергия, направи съвсем целенасочени изказвания с ясни послания по всички наболели здравни въпроси, бързо сформира екипа си, попълвайки го с доказани професионалисти като д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков, което показва, че по този въпрос е помислено предварително. Изобщо на прима виста Петър Москов изглежда по-скоро като приятната изненада в кабинета, отколкото като "жертвено агне".

"В средата на следващата година ще знаем за болничните "шашкъни" повече, отколкото те самите знаят за себе си."

Дори само това обещание да изпълни

мандатът на кадъра на ДСБ няма да е отишъл нахалост. Под "болнични шашкъни" очевидно се визират тези, които хоспитализират здрави хора, отчитат по-добре платени клинични пътеки, изписват най-скъпото възможно лекарство, с други думи, използват рехавото здравно законодателство, за да източват здравната каса. Москов дава заявка, че иска да работи и да реформира системата, а не просто да симулира дейност, както правеха повечето му предшественици. Затова можем да се доверим на думите му, че новото ръководство на здравното министерство вече изработва план за мащабни реформи, който трябва да даде видими резултати още през 2015-а. Най-належащите приоритети в него бяха заявени - електронното здравеопазване и спешната помощ.

Според Москов няма яснота какви средства са необходими за здравеопазването ни, защото те изтичат поради липса на контрол. Схемата "пари срещу резултати" трябва да стане възможна благодарение на индивидуалните електронни здравни карти, електронните рецепти и досиета. "При отиването си при специалист вие ще държите в ръцете си електронна здравна карта, която доказва право на здравноосигурен. Тя ще бъде вашето направление, а няма да чакате талон. Когато влезете в болница, касата ще й плати само ако се регистрирате. Когато напускате или ви изписват, с ваше знание или без, вие ще го потвърдите собственоръчно с картата ви. В аптеките също ще има яснота кой за какво плаща и колко", обясни министърът. От своя страна електронните досиета ще дават информация в кои сектори на системата има преразход и къде е необходимо допълнително финансиране.

С електронното здравеопазване са свързани и планираните нововъведения в здравноосигурителния модел. Здравна картата ще дава право на

пациентите да ползват определен пакет

медицински услуги. А останалите ще бъдат поети от здравните фондове. (Тази схема беше заявявана многократно от всички управляващи, но досега никой не успя да я въведе.) Новият заместник-министър д-р Ваньо Шарков допълни, че категоричното решение на екипа е да не бъде вдигана здравната вноска. "Повече приходи в здравния бюджет могат да дойдат след решение на Министерския съвет по предложение на министъра на финансите. Нашата грижа е да се опитаме да запазим повече средства, които да останат за лечение на българските граждани, и да затворим до максимална степен пътищата, по които изтичат парите", каза Шарков.

Другият ключов приоритет за Москов е "да се спаси спешната помощ", което се оказа "кауза пердута" за всички предишни здравни министри. Планът му е в три точки. Първо - кадровото обезпечаване, минаващо през увеличаване с 30-35% на доходите на специалистите, които работят там. На второ място трябва да бъде осигурена съответната модерна апаратура. Ще се направи и ясно разделение между различните звена на спешната помощ според натовареността им.

Най-дискусионната идея, която извади Москов, е

да се отнеме търговският статут на болниците

с държавно участие. По същество той е прав, че действащата сега система на финансиране прави от лечебните заведения търговци, защото доходите им зависят от количеството на преминалите пациенти, а не от качеството на медицинската услуга. Според бившия здравен министър Илко Семерджиев обаче всяка болница като сграда е един хотел, който по дефиниция работи на стопански принцип и затова се регламентира по Търговския закон. "Лечебната дейност е организирана и управлявана съгласно Закона за лечебните заведения, медицинска дейност по диагнози е регламентирана в Националния рамков договор между здравната каса и лекарския съюз, а всички регламенти се съдържат в индивидуалния договор между съответната болница и районните каси. Това гарантира, че търговия в болниците няма, има обаче корупция. Министър Москов очевидно се кани да съсипе всичко, което е подчинено на законови и договорни правила, но да съхрани черния пазар”, смята Семерджиев. Директорът на частната болница „Света Богородица” д-р Николай Болтаджиев пък отбеляза, че Военномедицинска академия не е търговско дружество, а е с най-големи задължения в страната (б.а.- над 100 млн. лева). Така че пътят на Москов със сигурност ще е тежък и изпълнен с препятствия, но той, изглежда, е зареден с необходимата доза енергия и непукизъм, за да върви напред.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във