Банкеръ Weekly

Общество и политика

На косъм от жълтите павета

Извънпарламентарна разпределителна гара

На всички избори е имало партии, които не могат да прескочат заветните 4%, но пък се намират опасно близо до границата. Това ги превръща в потенциално привлекателни политически партньори или най-малкото в значим разпределител на гласове. Сондажи за възможни коалиции за предстоящия след по-малко от година вот са започнали, но официални преговори все още не се водят.


Най-големи шансове за прескачане на 4-процентната бариера от извънпарламентарните партии има


Движение България за гражданите

Проучванията й определят между 4 и 9% изборна тежест, а очакванията в партията са да имат между 20 и 40 депутати. Още на учредителното й събрание организацията на Меглена Кунева реши да се яви самостоятелно на изборите. Както се знае, въпросът за предизборен съюз изобщо не стои, далеч по-интересни и занимателни са перспективите за възможна следизборна коалиция. БАНКЕРЪ научи от сигурен източник, че през септември предстои миграция на голям брой общински съветници от СДС и ДСБ в провинцията към структурите на Кунева. Партията се цели в електората, който подкрепя старата десница, и вече прие в челните си редици Прошко Прошков, Найден Зеленогорски, Христо Ангеленчин, Петър Николов и Даниел Митов. Въпреки това засега Кунева видимо се пази от безразборното навлизане на кадри на СДС и ДСБ, макар желаещи да не липсват.


Изборите през 2009 г. затвърдиха като голямамалка партия


ПП Лидер

които тогава получиха сериозните 3.26% и изпревариха НДСВ с нейните 3.01% от гласовете. ПП Лидер и този път биха могли да мобилизират нелош брой гласове. Въпреки че след окончателното компрометиране на неофициалния й лидер Христо Ковачки шансовете й да привлече по-широко одобрение сякаш намаляха, атаката на 4-процентната бариера в коалиция е по силите й. Като най-вероятен съюзник се очертава ВМРО-НИЕ, които се отцепиха от оригиналното ВМРО през 2010 година. Тогава при хората на Ковачки преминаха и някои от най-сериозните местни организации на воеводите. За влиянието на ВМРО-НИЕ говори и силното представяне на местните избори на бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който получи 68 533 гласа и загуби от кандидата на ГЕРБ Иван Тотев с 2338 бюлетини. ПП Лидер и ВМРО-НИЕ са сключили споразумение за общи политически действия, но на хартия нямат коалиция.


Пред БАНКЕРЪ председателят на


НДСВ

Христина Христова каза, че освен за самостоятелно явяване на изборите се водят и неофициални разговори за сътрудничество. Въпреки че не уточни с кого, тя определи като естествени партньори земеделците, СДС и ЕНП. Председателят на СДС Емил Кабаиванов обяви, че в момента не води преговори с жълтите. Ако преди мен някой е водил преговори с тях, не мога да коментирам, каза той, подчертавайки, че засега на Раковски 134 нямат намерение да се бракуват с никого. НДСВ разполага с около 33 хиляди членове, като на последния парламентарен вот взе малко над 127 хил. гласа. Според източник на вестника разговорите със СДС от страна на НДСВ са били водени от Соломон Паси, Милен Велчев, Владимир Каролев и други около тях. Те обаче подкрепиха за лидерското място в партията Любка Качакова, а през юни Христова беше преизбрана. Макар след смяната на ръководството на СДС сондажите между двете партии да са били замразени, на теория вратите за сътрудничество остават отворени. През май Христова призова сините за дясно обединение (без Костов).


От изборната игра не бива да бъдат изключвани и


ВМРО

които през 2009 г. не бяха допуснати до изборите заради нарушения при регистрацията. Въпреки че последните години отслабиха партията, тя все още има активни местни организации и стабилни традиции. Проблемите й започнаха преди последния парламентарен вот. Тогава тя се яви на изборите за Европейски парламент в коалиция първо със ЗНС, Гергьовден и ЕНП, а после за парламентарните остана само със ЗНС и с още две други партии. След като обаче ЦИК не ги допусна до участие, воеводите призоваха привържениците си да гласуват за РЗС, надявайки се така да вкарат и свои депутати - нещо, което не се случи. Влизането на Яне Янев в парламента стана с помощта на ВМРО, които днес горчиво се разкайват за подкрепата, която са дали. На пръв поглед те не би трябвало да имат проблеми да формират съюз със СДС или ДСБ. Преди разпадането на Синята коалиция вървяха упорити слухове, че при развод със СДС партията на Иван Костов ще си сътрудничи с ВМРО. Основната пречка това да не се случи обаче е миналото на председателя Красимир Каракачанов, който е бил свързан с Държавна сигурност. Съмнително е дали при това положение някоя от двете сини партии би се наела да участва в обща листа с него. Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов каза за БАНКЕРЪ, че въпросът за коалициите ще се обсъжда на организационния съвет на партията, който предстои през септември.


Наблюдатели приписват в предстоящия вот и интересна роля на


Касим Дал

nbsp;


Твърди се, че спряганият за бивша дясна ръка на Ахмед Доган има негласно споразумение за участие на парламентарния вот със СДС. Доколко подобен съюз би бил печеливш все още не е ясно. На президентските избори подкрепената от него Мария Капон получи малко над 30 хил. гласа. Все още не се знае дали Дал ще се заеме със собствен политически проект, или ще продължи да се придържа към формата на Единната народна партия. Ако обаче приемем, че Дал е извадил всички карти от ръкавите си на вота през 2011 г., е крайно съмнително, че той ще успее да разбие монопола на ДПС в районите със смесено население, каквито надежди му се възлагаха.


ГОРД

nbsp;


на Слави Бинев, който се впусна да превзема властта на абордаж. Амбициозният каратист е изключително активен в изявите си, като за последно влезе във вниманието на медиите с ултимативното писмо към президента Плевнелиев и настояването си в Консултативния съвет по сигурност да се включат и извънпарламентарни партии. Въпреки че не се появява в проучванията на социологическите агенции, не е изключено неговата партия да поднесе изненада. В страната вече се формират нещо като местни структури или поне се организират хора, подкрепящи екзотичната структура. Във формацията на евродепутата участват и бившата депутатка на НДСВ Юлияна Дончева, съпругът й Станислав Недков-Стъки, футболният деятел Валентин Михов, бившият бодигард на Тодор Живков Румен Ралчев и популярният публицист и политик Любен Дилов-син. Засега последният не успява да инжектира свежест в публичния образ на партията, която държи да бъде приемана много, ама много сериозно.


Вероятно предстоящите избори ще демонстрират и немощта на славните някога земеделски партии. ПП Обединени земеделци на Петя Ставрева е смятана за клоняща към Иван Костов. Структурите на земеделците навсякъде са едни и същи. Като тръгнеш на места по страната, ще се види, че един и същи човек е и от Обединените земеделци, и от Земеделския народен съюз и от БЗНС, и от БЗНС Никола Петков, описа ситуацията пред БАНКЕРЪ политик, пожелал анонимност. Допълва и че повечето земеделски организации разполагат с фиктивни списъци на поддръжници.


Най-заинтересованите от коалиции с извънпарламентарни партии би трябвало да бъдат СДС, ДСБ и РЗС, които според социологическите проучвания не преминават бариерата за влизане в парламента. Предишните избори оставиха извън Народното събрание НДСВ, БЗНС-Народен съюз и ВМРО, като след това влиянието им се сви допълнително. Политическият живот далеч от жълтите павета се оказва крайно нездравословен за българските партии. Безпринципните коалиции обаче причиняват и по-бърза смърт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във