Банкеръ Weekly

Общество и политика

На кантар ли са парите по "Еразъм +"?

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова тържествено откри новата европейска програма за образование, обучение и за младежта и спорта, наречена "Еразъм +". Тя обединява досегашните седем програми: "Учене през целия живот", "Младежта в действие", "Еразмус Мундус", "Алфа", "Темпус", Edulink и програмата за двустранно сътрудничество с индустриализирани държави, като средствата, предвидени за България за 2014-а, са над 24 млн. евро. Страната ни е възнаградена със солидната сума, тъй като привлече над 100% от заложеното по "Учене през целия живот". А по правило в "Еразъм" бюджетът за всяка следваща година се определя спрямо усвояемостта на парите за предишната.


Центърът за развитие на човешките ресурси към образователното ведомство, който администрира "Еразъм +" у нас, вече проведе информационни кампании по проектите за студентска мобилност. Оказа се, че интересът е огромен. Над 600 кандидати подадоха заявки за участие с предложения на стойност 38 млн. евро. Дотук добре, но веднага се появиха предупреждения, че ще загубим много пари, тъй като не можем да управляваме програмата.


НПО-то "Кентавър" посочва, че 36 организации и институции са отправили писмо до министър Клисарова и до премиера Пламен Орешарски с въпроса дали Европа няма да ни спре финансирането заради липсата на капацитет, опит и визия за управление в ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси? В документа се казва, че е застрашено реализирането на програмата във всичките й сектори, защото част от "експертния"състав, който ще я администрира, просто "не става". Чиновниците не знаели добре английски, не познавали българската граматика и правопис, имали юридически "бели полета" за националното и европейското законодателство и не били административно подготвени.


"България рискува да загуби голяма част от средствата, определени за страната и да търпи рестрикции при определяне на годишните бюджети през целия програмен период", предупреждава обединението. Членовете му твърдят, че страната все още няма подписан договор с Европейската комисия за "Еразъм+"и съответно парите за 2014-а хич не са гарантирани.


Засега официален отговор "отгоре" няма, но Центърът за развитие на човешките ресурси ще бъде "на мушката" на общественото внимание, особено след като бившето му ръководство бе сменено точно заради липсата на образование и професионална квалификация. Със заповед от 27 юни 2013-а министър Клисарова прекрати договора на Митко Шалев и промени длъжностната характеристика за директорския пост. В изискванията влязоха висше образование със степен "магистър", придобита в социални, стопански, правни, политическиили педагогически науки, владеене на минимум два чуждестранни езика, един от които официален в ЕС, минимум 5 години професионален опит в административна структура от образованието или 5 години опит в работата по проекти и програми, финансирани от Евросъюза.


В интернет страницата на министерството срещу "управляващ директор" на Център за развитие на човешките ресурси вместо име все още зее празно място. Но от една-две медийни публикации можем да научим, че директор на центъра е Иван Модев. Той е завършил специална педагогика и политология в Софийския университет, до май 2007-а е директор на главна дирекция "Политика за младежта"в ДАМС, впоследствие е директор на Националния център "Европейски младежки програми и инициативи" и отново директор на Центъра за развитие на човешките ресурси. На образование и (директорски) стаж човекът го "докарва", но да видим как е с усвояването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във