Банкеръ Daily

Общество и политика

На изборите "две в едно" най-вероятно ще се гласува с една карта

Все още няма окончателно решение, но членовете на Централната избирателна комисия се обединяват около мнението, че ще се гласува с една карта на предстоящите президентски и парламентарни избори, които ще се проведат във формат "две в едно". Това стана ясно от думите на Росица Матева, говорител и зам.-председател на комисията. За вота ще бъдат закупени допълнително машини и флаш памет. 

"Обсъждаме различни варианти за гласуване. За момента ЦИК се обединява около мнението да се гласува с една карта. Ако се гласува с две карти, първо процесът ще се забави още повече и след това е възможно да стане объркване с всичките карти, които трябва да ползва Секционната избирателна комисия и избирателят", обясни Матева. Тя добави, че водещите избори са за президент, тъй като са редовни избори, а Изборният кодекс казва, че когато се организират избори "две в едно" за президент и Народно събрание, водещ е вотът за президент.

"При нас също приемаме, че водещи са президентските избори. Обсъждаме и варианта един човек да има възможност да избере и за двата вида избори ли да гласува, или само за единия. При това положение е възможно да се отвори страница с три бутона и избирателят да реши за единия, за другия или и за двата вида избори ще гласува. Възможно е и да му се визуализира бюлетината за президентските избори – има възможност да откаже да гласува за тях и да премине към бюлетината за парламентарните. Все още няма окончателно решение", уточни говорителят на ЦИК.

За изборите "две в едно" ще бъдат закупени още 1600 машини и 26 000 флаш памети на стойност 9,5 млн. лв. "Допълнителните флаш памети са за евентуален втори тур на президентските избори, защото се установи, че няма да имаме време да извлечем данните от 14 ноември, за да ги параметризираме за втория тур. Преценихме, че е по-удачно да закупим втори пакет", каза Матева.

Комисията е решила в 2119 секционни избирателни комисии да има по две устройства за гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във