Банкеръ Daily

Общество и политика

На фона на протести ВСС обсъжда да отстрани ли предсрочно Гешев

Висшият съдебен съвет обсъжда писмото на Съюза на съдиите с искане съдебните кадровици да установят налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев. Преди заседанието под прозорците на ВСС се събраха протестиращи, за да подкрепят позицията на съдиите.

Представители на БОЕЦ, "Да, България!" и "Правосъдие за всеки" споделят становището, че "пoвeдeниeтo нa обвинител номер едно зaплaшвa фyндaмeнтите нa пpaвoвaтa дъpжaвa".

В дневния ред на Съвета е и позиция на Асоциацията на прокурорите в подкрепа на Иван Гешев.   

В началото на заседанието главният прокурор обяви, че няма да участва в дискусията, за да не допринася за разделението между съдии и прокурори, предаде БНР.

Три седмици след оповестяването му Висшият съдебен съвет обсъжда първия доклад на Европейската комисия за България по новия хоризонтален Механизъм за върховенството на правото. До този момент нито един от съдебните кадровици не е коментирал констатациите, свързани със съдебната система.

"Настоящата структура и функционирането на Висшия съдебен съвет и инспектората към него поставят съществени въпроси, свързани с тяхната ефективност и независимост и дебатът следва да продължи", пише в евродоклада.  Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на Съвета няма мнозинство, което е избрано от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този контекст се отбелязва засилването на атаките срещу съда без адекватна реакция на компетентните власти. Отбелязано и е силното влияние на главния прокурор в пленума на Съвета.

Статутът на главния прокурор е самостоятелен акцент в доклада. Очакванията на ЕК са в България да бъде въведен ефективен механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор, като отново се обръща внимание, че за това от години настоява Венецианската комисия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във