Банкеръ Daily

Общество и политика

На фона на протести: Парламентът отхвърли предложените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта

Депутатите отхвърлиха предложенията на лидера на НФСБ Валери Симеонов хазартът да се организира само в петзвездните хотели, курортните комплекси и на 20 км от границата. "За" предложението на Симеонов гласуваха 13 народни представители, "против"– 66 и 16 се въздържаха.

Лидерът на НФСБ предлагаше игрални казина, игрални зали или игри с игрални автомати да има само в хотели с категория пет звезди, в куротни комплекси и населени места, отстоящи на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове.

По предложение на ГЕРБ се прие друг текст, съгласно който не се доказва капитал за организиране на играта от организаторите на хазартни игри, които веднъж са ги доказали при получаване на лиценз за томбола, моментна лотария, кено, за хазартни игри онлайн, за игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, за игри със залагания върху случайни събития и залагания, свързани с познаване на факти, за хазартни игри с игрални автомати и за хазартни игри в игрално казино, когато се иска нов лиценз за същия вид игра.

Промените в Закона за хазарта включват и мерки за отговорно залагане, чиято цел е предотвратяването хазартната зависимост и решаване на проблемите, свързани с хазартната зависимост.

Мерките включват:


  • Поставяне на видно място във всички игрални зали, игрални казина, пунктове за приемане на залози и изплащане на печалби и интернет страници и удостоверителни знаци, чрез които се провеждат хазартни игри, на съобщение за опасността от възникване на хазартна зависимост;

  • Поставяне на видно място във всички игрални зали, игрални казина, пунктове за приемане на залози и изплащане на печалби, интернет страници и удостоверителни знаци, чрез които се провеждат хазартни игри, на информация за възможностите за консултиране и терапия на хазартната зависимост;

  • Определят се и уязвими лица от хазартно влияние - малолетни и непълнолетни лица; поставените под пълно или ограничено запрещение лица; всяко лице, което счита, че има проблем с хазарта; всички лица, чието социално положение и/или равнище на доходи могат да ги направят по-податливи към участие в хазартни игри и развиване на хазартна зависимост.

  • Въвеждат се мерки за защита на уязвими лица. Мерките за защита на уязвими лица имат за цел недопускане, забрана или предоставяне на възможност за самоизключване на такива лица от участие в хазартни игри с цел да се намалят и избегнат потенциални негативни икономически, социални и личностни последици.

Докато депутатите разглеждат промените в норматива на второ четене, стотици представители на хазартния бранш се събраха пред сградата на Народното събрание на протест срещу предложенията на Симеонов. Протестиращите носят транспаранти, на които пише "Валериbet" и "Най-големите бонуси са в парламента, а не в хазарта".

В района е засилено полицейското присъствие. Кордон от полицаи пази протестиращите да не преминат на бул. "Цар Освободител", който все още е отворен за движение. Друг кордон пази сградата на Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във