Банкеръ Weekly

Предрешен ли е изборът на лидер на БСП?

На финалната права - Корнелия Нинова и Кирил Добрев

S 250 97723729 cf9d 4e4a aa9f 489bbb283602

Първият в историята на БСП пряк избор на председател от всички партийни членове ще се проведе в събота (12 септември). На финалната права останаха само двама кандидати: сегашният лидер на партията Корнелия Нинова и заместникът й Кирил Добрев.

 

На 8 септември двама от претендентите - Красимир Янков и Валери Жаблянов, се отказаха от надпреварата. Формалният им мотив е, че изборът ще бъде манипулиран в полза на Нинова. Истинската причина обаче е, че нямат никакъв шанс и много добре го знаят. Отказът им е по-скоро опит да запазят имиджа си. Малко по-късно от състезанието се оттегли и слабо известният Георги Тодоров.

"Оттегляме се от участие в кампанията и заявяваме, че исканията, които поставихме в писмо до Националния съвет, Изпълнителното бюро и Централната комисия по провеждане на избора (ЦКПИ) на 1 септември не бяха удовлетворени. Създадената организация е предпоставка за

груби манипулации на процедурата по изборите

и подмяна на действителния резултат”, написаха Янков и Жаблянов в позиция до медиите.

Официален повод за оттеглянето им стана насроченият за същия ден от Софийската организация на БСП дебат между петимата кандидати за лидерския пост с цел всеки от тях да изложи вижданията си за развитието на партията и бъдещето на България. Корнелия Нинова отказа участие с аргумента, че е оповестено късно и тя вече има определени срещи в провинцията с партийни организации и местни структури.

„Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати. Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети”, пишат Янков и Жаблянов, които също отказаха участие в дебатите.

Двамата призоваха членовете на БСП за неучастие в предстоящия избор, с което „да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура”. 

Янков и Жаблянов бяха сред групата вътрешнопартийни опоненти на Корнелия Нинова, които положиха огромни усилия да върнат старото положение в устава –

конгресът да избира председател,

защото тогава са възможни договорки и търговия с гласове на делегати.

"Оттеглянето на двамата претенденти (а впоследствие и на третия – бел. ред.) не променя избора, процедурата продължава", коментира Емил Войнов, председател на червената ЦИК. В този случай се прилага законодателството при национални избори. А именно - при оттегляне или смърт на кандидат 7 дни преди вота, той се провежда с останалите участници, поясни той.

Корнелия Нинова също коментира позицията и оттеглянето от надпреварата на Красимир Янков и Валери Жаблянов. Тя посочи, че стотиците социалисти в залите в цялата страна са гаранцията, че изборите са честни, прозрачни и демократични. „Няма по-голямо опровержение на внушенията за манипулации”, заяви Нинова пред социалистите в Бургас, където беше на 8 септември вечерта. Тя подчерта, че цялата партия организира и участва в изборите, както и че всяка общинска структура си определя сама комисиите, секциите и организира гласуването.

“Твърденията за фалшификации и манипулация са

обида за десетките хиляди членове.

Любопитна съм защо не се осмеляват да дойдат и да ви го кажат на вас в очите. Това се говори от хора, които не искат вие да избирате председателя, а задкулисието да го назначава. Нека се мобилизираме за висока избирателна активност и да докажем, че сме европейска и модерна левица", призова Корнелия Нинова.

По време на срещите си в страната, тя апелира за масово участие в първия пряк избор на лидер. За да е валиден изборът, в гласуването на 12 септември трябва да участват поне половината от членовете на БСП, които по последни данни са около 80 000 души.

Вътрешнопартийна опозиция зове за обратното, опитва се да демотивира хората, за да докара работата до избиране на председателя от конгрес, който ще се състои на 26 септември. Алармирането за натиск идва отново точно от тези, които месеци наред се опитваха да спрат, а сега вече да провалят избора с призиви за неучастие, без оглед на последиците за БСП от такова развитие.

Дни преди вота, бившият депутат и бивш главен секретар на парламента Чавдар Георгиев, подаде оставка като член на Комисията за пряк избор на председател. Той заяви, че е напуснал, защото „един такъв избор ще е предопределен и може отсега да се каже, че настоящият председател има голямо служебно преимущество и ще бъде преизбран“.

„Според мен това са някакви

американски модели на партийно строителство,

които не отговарят на традициите и същността на БСП. Това беше грешка, че такъв начин на избор на председател ние направихме в устава. Заради това подадох оставка, смятам, че изборът е предрешен, нечестен и фалшив и трябва да се премине към други начини на избор на председател“, аргументира се Георгиев.

От своя страна Емил Войнов, председател на комисията за пряк избор на председател на БСП, настоя, че няма никакви опасения, че изборът е предизвестен. „Първо, позицията на г-н Георгиев е известна, той предпочита председателят да се избира от конгрес… Що се отнася до това, че някой от кандидатите има предимство, ние сме приели специално решение за реда и условията за провеждане на предизборната кампания и в него сме регламентирали всички участия на кандидатите“, изтъкна Войнов и посочи, че има общи агитационни материали за всички кандидати. Регламентирани са и участията в партийните медии – всеки кандидат има равно време и достъп до в. „Дума“ и телевизията на БСП.

Засега Кирил Добрев

няма намерение да се отказва от битката.

Той не влиза в словесни двубои и не коментира, но също провежда своя кампания из страната. Така, в крайна сметка в състезанието за председател на почти 130-годишната Българска социалистическа партия останаха само двама кандидати – Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Според някои анализатори, победата на сегашната лидерка е в кърпа вързана, тъй като членската маса я харесва и одобрява това, което тя прави като политики.

 


Кристиан Вигенин, зам.-председател на Народното събрание:

Има позорни победи, има достойни загуби...

 


„Не виждам основания кандидатите да се оплакват от неравнопоставеност. Логично, както при всеки мажоритарен избор, досегашният председател има естествен бонус по отношение на разпознаваемост. Но има и товар, който потенциално го дърпа надолу. Затова задача на останалите кандидати не е само да посочат грешките и да обосноват нуждата от промяна, но и да покажат, че носят по-добра алтернатива...

Сега, по време на официалната кампания, са налице всички възможни гаранции за равнопоставеност от страна на ЦКПИ. Уникално е, бих добавил, че за пръв път действащият председател се оттегли от поста, за да се бори за преизбирането си.

На всеки от нас му се е случвало и да печели, и да губи, а в политиката често по-важният въпрос е как го правиш. Има позорни победи, има достойни загуби, има го и най-деструктивният подход: „След мен и потоп!“ Победителят винаги е само един, но има начин и много бих искал съботният ден да завърши достойно за всички кандидати, а големият победител да е БСП. Залогът е България”, написа Кристиан Вигенин във Фейсбук профила си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във