Банкеръ Daily

Общество и политика

На финала ДПС отново нападна Радев и служебния кабинет

Президентът Румен Радев е издал указа за разпускане на 46-ото Народно събрание. Това съобщи председателят на парламента Ива Митева пред депутатите. Указът е издаден на 14 септември и гласи, че Народното събрание ще бъде разпуснато на 16 септември.

Веднага след съобщението на Митева председателят на ДПС Мустафа Карадайъ прочете декларация от името на парламентарната група, в която атакува държавния глава и назначеното от него служебно правителство. Според ДПС с действията си Радев руши държавността и демокрацията и застрашава мира и стабилността в страната и региона.

"Днес приключва 46-ото Народно събрание. Днес ще се чуят много декларации какво е, какво би било, какво ще бъде. Ние от ДПС няма да коментираме актуалното положение. То е такова, каквото е. Има причини за това и то е следствие от последните 12 години, а не само резултат от последните месеци. В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към Конституцията и законите на страната - нарушение на Конституцията от най-високо ниво - президент и Народно събрание. Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачеркна законността", посочи Карадайъ, имайки предвид назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката и казуса с двойното му гражданство. Случаят вече веднъж стана повод за конфликт между ДПС и държавния глава. "Няма такъв прецедент в най-новата ни история. Всички органи и институции внимателно пазеха респекта пред основния закон и това е нормално за демокрацията и правовата държава, разбирайки, че въпреки различията, нещо трябва да ни обединява, че въпреки състоянието на демокрацията, основните стълбове трябва да се пазят ревниво. Те крепят държавността, те правят държавата стабилна в основата си. Те правят държавата перспективна. Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент като се поставя над Конституцията или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеите за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето", посочи още председателят на ДПС.

Той атакува и служебния вътрешен министър Бойко Рашков заради специализираната полицейска операция срещу купуването на гласове преди изборите на 11 юли. Според ДПС операцията е била "активно мероприятие". "Служебният кабинет показа своята истинска същност. Поведението на служителите на реда могат да бъдат наречени репресии и унижения", каза Карадайъ, определяйки това като знак за безсилие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във