Банкеръ Daily

Общество и политика

На две седмици ББР ще информира депутатите за отпусканите кредити

На всеки две седмици депутатите от икономическата комисия в парламента ще получават информация за отпусканите кредити от Българската банка за развитие. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на банката.

„Народните представители искат публичност и прозрачност, особено сега, когато се дават допълнителни средства във връзка с пандемията. Това, което записахме - на всеки 14 дни да получават актуална информация как върви изпълнението по отношение на тези кредити“, каза Караниколов и допълни, че прокуратурата все още проверява сделката по отпуснатия от банката заем от 75 млн. лв. на колекторска компания. Този кредит стана причина за смяна на ръководството на банковата институция.

Живко Тодоров и Панайот Филипов бяха назначени като изпълнителни директори на банката с принципал Министерството на икономиката, след като премиерът поиска оставката на Стоян Мавродиев.

Новото ръководство на Българската банка за развитие представи стратегията си за управление пред парламентарната икономическа комисия по настояване на левицата, която реагира остро на отпуснатия милионен заем на дружество за събиране на задължения. Депутати от БСП настояха и за промени в законодателството, съгласно което функционира финансовата институция.

„Банка нито за развитие, нито за малки, нито за средни фирми. 80% от всички пари са дадени на няколко фирми. Какво правим нататък? Ако това ще е така, дай да променим закона“, заяви председателят на комисията Петър Кънев от БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във