Банкеръ Weekly

Общество и политика

На "Дондуков" репетират за нови скандали

Публичните разногласия между президента Румен Радев и кабинета на Бойко Борисов постихнаха в последно време особено след играта на нерви с указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Това обаче далеч не означава, че между двете страни на "Дондуков" не тлее напрежение, което може да избухне във всеки един момент.

През тази седмица държавният глава отново постави на дневен ред теми, които изглеждат доста неудобни за изпълнителната власт. Под негов патронаж, а и с активното му участие се проведе кръгла маса, посветена на бедността и неравенствата в България. В словото си Радев не представи информация, която да не е предъвквана и коментира богато. Но пък се закани, че когато се говори за стабилност, винаги ще се говори и за бедност.

"В момента, в който все повече се говори за стабилност, за ръст на БВП и за рекордните му стойности, толкова повече трябва да говорим и за бедността и за това как се разпределя този БВП, по какви механизми се харчат публичните средства и как те допринасят за хармоничното развитие на обществото", отбеляза президентът. Наред с това той посочи, че неравенството вече е в прекомерни размери, социалните системи са неефективни, а обществото и държавата абдикират. Бедността ражда корупция и престъпност, липсва справедливост, образование, здравеопазване и сигурност". В заключителната си реч Радев призова "тази година съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък да се изхарчи след обществен дебат и санкция на парламента".

Именно тази реплика провокира отговор от правителството, и по-точно от финансовия министър Владислав Горанов. Според него призивът на държавния глава е неоснователен. "Всички разходи, които ще бъдат направени в рамките на бюджета за 2018 г., ще бъдат в рамките на гласуваните разходи от българския парламент. Не разбирам за кой излишък говори президентът, но ние няма да надхвърлим одобрените разходи, гласувани с годишния закон за държавния бюджет. Ако искаме да изхарчим излишъка, то трябва да актуализираме бюджета, а ние нямаме такова намерение", отговори Горанов, без на невъоръжената с финансови познания публика да стане ясно за какво точно става дума.  

Интересното е, че след това леко стълкновение представителите на изпълнителната власт не подеха да развенчават другите критики на Радев и сякаш отново настъпи затишие. Но очакванията са, че с наближаването на покупката на новите изтребители скандалите между президентството и правителството ще започнат на нов глас.

В тема за спорове може да се превърне и въвеждането на работещо електронно правителство, след като държавният глава с половин уста каза, че управляващите нарочно спъват неговото въвеждане, което би довело до повече прозрачност и отчитайки, че в продължение на много години са се измисляли всякакви поводи и оправдания то да не бъде факт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във