Банкеръ Daily

Общество и политика

На челните места сме по смъртност и заболявания сред населението

България е на едно от челните места по смъртност, като няма уникален фактор, който да ни поставя на първо място, а става въпрос за комплекс от фактори. В конферентната зала на Министерството на здравеопазването се проведе брифинг пред медиите, на който бе представен анализ до каква степен се е справила санитарната система у нас по време на пандемията от COVID-19.

На вниманието на медиите бе представен доклад от 10 части, разглеждащ отделните сектори в здравеопазването.

"Имаме сериозни проблеми с коефициентите на смъртност. Ако този коефициент за ЕС е 10,2, то за България е 15,5", заяви доц. Христо Хинков.

Стана ясно още, че България е държавата с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност – водещи сме по болести на кръвообръщението, както и при смърт от мозъчно-съдови болести и тази тенденция е в сила в последните 15 години.

В периода 1 март 2020 до май 2021 г. в България са починали 166 050 души. 78% от всички починали са между 60 и 89 години, това е и рисковата група. Според НЦОЗА България е на 21 място в Европа по заболяемост. Пред нас се нареждат страни като Чехия, Словакия и Словения. По отношение на смъртността страната е на трето място. За това има три хипотези - първата е, че има уникален фактор, втората е, че здравната система се е справила лошо, което е най-вероятно. Третото обяснение е, че голяма група от хора не се е регистрирала като заразена и са починали в дома си.

По отношение на концепцията за предотвратимата смъртност, която при определени действия може да се намали смъртността, България заема едно от последните места.

България е на челните места по смъртност и заболявания сред населението.

Продължителността на живота в страната пък е намалял с година и пет месеца през 2020 г., като България заема и последно място по показателя "очаквана продължителност на живота в ЕС".

По отношение на COVID-19 смъртността от вируса е 123% на 100 000 души.

В заключение бе съобщено, че като цяло народът ни е доста болен, а здравната система не е съумяла да се справи никак добре с пандемията.

"В понеделник или вторник ще представя цялостния план за противодействие на следващата очаквана вълна от COVID-19", обяви министърът на здравеопазването в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров след представянето на анализа на здравното обслужване на населението в условията на пандемия.

,,Ще представя много неща. В понеделник или вторинк ще представя цялостния план за противодействие на следващата очаквана вълна'', каза министърът. По думите му той включва инвестиции, кое се затваря, как ще участва болничната и извънболничната помощ в борбата с пандемията.

"Вземам предвид и анализите, които току-що чухте. Смисълът на това е допуснатите грешки, коствали живота на 100 хил. души, да не се повтарят. Ще стъпим на този анилиз", увери още министър Кацаров.

Той попита как да реформира за един месец здравната система без Народно събрание.

,,Работим максимално интензивно. Това, което можем, ще го направим. Това, което не можем, няма да го направим'', посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във