Банкеръ Daily

Драгомир Заков:

На България е необходима политическа стабилност

"Поне още един месец ще бъда министър и има много неща, които трябва да се свършат. След това ще мисля за други опции като служебен кабинет. Но дали ще се стигне до такъв кабинет е още рано да се говори, първо трябва да се задвижи конституционната процедура".

Това каза пред БНР Драгомир Заков, министър на отбраната в кабинета "Петков", свален с вот на недоверие.

Той допълни, че е важно преодоляването на политическата криза. "На България в момента е необходима политическа стабилност", категоричен е Заков.

Според него правилно и отговорно е решението, което Народното събрание взе във връзка с темата "Северна Македония".

"Но трябва да се свърши още работа, за да може решението да бъде устойчиво... Прекалената концентрация върху евроатлантическата интеграция на една държава е във вреда за целия регион Западни Балкани, защото има и други държави, които имат интерес от присъединяване. А ние се намираме в момент, в който имаме уникалния шанс да защитим нашия интерес", обясни той.

Заков допълни, че модернизацията на армията е продължителен процес и трябва да се постави като стратегически приоритет увеличаването на бюджета за модернизация и създаването на фонд за натрупване на средства, за да има по-дългосрочен процес на тяхното планиране.

"Не трябва да се дават пари на калпак, а пари срещу проекти, реформи и визия", отбеляза той.

Министърът на отбраната поясни, че продължаващата война в Украйна създава военни, икономически, продоволствени, инфлационни рискове.

"Но военни рискове спрямо нас не виждам. Определен сценарий би повишил рисковете - например разширяване на бойните действия на юг от Одеса... От войната в Украйна ще получим сериозни уроци. Може би в следващата година ще се наложи преосмисляне на проекта за модернизация на армията", посочи министърът на отбраната в оставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във