Банкеръ Weekly

Общество и политика

НА БАЛКАН ЕР НЕ МУ ВЪРВИ С ГАРАНЦИИТЕ

Не му върви на Балкан ер с банковите гаранции, и това си е. Източник, пожелал да остане на щат, съобщи за в. БАНКЕРЪ, че и втората - безусловна, според приватизационния агент ТОВ, банкова гаранция, също не е обезпечена. Нещо повече: оказва се, че за разлика от БРИБАНК, издала условна гаранция срещу 200 млн. лв., сегашната е получена срещу 150 млн. лева! Или, казано направо, тя е обезпечена само с 9.2% от необходимите 1 млн. долара.


Къде са останалите 50 млн. лв., си е грижа на Балкан ер. По-важното в случая е някой - най-сетне, макар и с голямо закъснение, да проумее една важна част от условието на Агенцията за приватизация, публикувано в бр. 61, стр. 12 на Държавен вестник, което гласи: В срок до 13.VII.1998 г. потенциалните купувачи, преминали успешно предварителния подбор, ДА ВНЕСАТ ДЕПОЗИТ ИЛИ ДА ПРЕДОСТАВЯТ БАНКОВА ГАРАНЦИЯ ОТ ПЪРВОКЛАСНА БАНКА ЗА УЧАСТИЕ В ПРЕГОВОРИТЕ В РАЗМЕР 1 000 000 Щ. ДОЛАРА. Е, 13 юли отдавна мина и кандидатът за националната ни авиокомпания би трябвало отдавна да е осигурил 1 млн. долара на депозит или гаранция от наистина първокласна банка, която му е необходима за участие в преговорите. Така данъкоплатците ще са отчасти сигурни, че авиокомпанията, която загроби няколко кредитни институции заради неизплатени дългове, наистина ще попадне в добри ръце.


И ако посредникът по продажбата на Балкан ТОВ умееше да чете приватизационните съобщения в Държавен вестник, нямаше да прави словесни еквилибристики, при това и от екрана на Българската национална телевизия, тълкувайки свободно понятията условна и безусловна гаранция. Упражнение от този род би свършило работа само в случай, че зад предоставената на 4 септември 1998 г. втора банкова гаранция в полза на Балкан Ер (наречена от TOB безусловна) безусловно стояха един милион долара, а не 150 млн. лв., т.е. ако тя беше надлежно обезпечена. В края на краищата малко неудобно се получава, когато един от кандидат-купувачите превежда по сметка на Агенцията за приватизация 1 млн. живи долари, (поне така писа пресата) а друг й предоставя... една голяма въпросителна. Проблемът отдавна да е отшумял, ако не съществуваха и някои съмнения, че лансираният втори гаранционен документ може да влезе в сила само при положение, че Балкан ер има сключен договор с АП. Дребно съмнение, но съществено, както се казва, след като до днес такъв договор няма.


Всъщност, ако всичко е ясно и безусловно, защо шефът на Агенцията за приватизация Захари Желязков ще търси помощ от БНБ и ще я натоварва с дълбоко неприсъщите й (едва ли не полицейски) функции да проверява не само банковата гаранция, но и реалността на заявените инвестиционни намерения на Балкан ер?


Източници, обичащи силно работата си и нежелаещи да я загубят, твърдят, че за проверка пред БНБ бил представен договор между кандидат-купувача и субект, чието име старателно било заличено! От въпросния договор се виждало, че неизвестният субект, явно притежаващ солидно богатство, ще инвестира в авиокомпанията ни 310 млн. щ. долара, но едва след като сключи с Балкан ер договор за продажбата на 75% от капитала на държавния Балкан.


Кой е благодетелят със заличеното име? Говори се, че след като придобие Балкан, новият й собственик Балкан ер ще продаде по-голямата част от своя капитал на фирмата Васимекс. Тя от своя страна пък поела ангажимента да осигури от американски фонд въпросния инвестиционен кредит от 310 млн. щ. долара.


Какви сметки обаче си прави американският фонд? Как ще си върне парите, че и да спечели нещо отгоре от лихвите? През последните десет години авиокомпания Балкан има годишен приход от около 150 млн. щ. долара. След приспадането на всички разходи, данъци и пр. и при средна норма на печалбата от 4.5% (толкова печелят добрите европейски авиокомпании, членуващи в IATA) годишната чиста печалба трудно би надхвърлила 6-7 млн. долара.


Без съмнение никак не й е лесно на Агенцията за приватизация да се ориентира както в заявените инвестиционни намерения на кандидат-купувача Балкан ер, така и в предоставените от него гаранции, особено ако държи да спазва условията, които сама е създала и записала черно на бяло в Държавен вестник. Не е лесно и на приватизационния агент ТОВ. Нашият договор с агенцията изтече на 9 октомври - съобщи за БАНКЕРЪ Мая Ангелова миналия петък вечерта. - Ние изпълнихме всички изисквания на агенцията и сега чакаме да приключат проверките, назначени от нея.


На въпроса дали ще бъдат приватизационен агент и на класираните на второ и трето място Еър България и РАК, в случай че кандидатурата на Балкан ер бъде отхвърлена, г-жа Ангелова заяви: Ако агенцията ни покани, ще приемем.


Ще приемат, но това означава сключване на нов договор с АП. Освен това, съгласно неизпълненото условие в приключилия на 9 октомври договор за продажба на поне 25% от капитала на Балкан, ТОВ няма да получи нито цент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във