Банкеръ Daily

Общество и политика

На 9 ноември ще избират директор на Националната следствена служба

На 9 ноември ще бъде изборът на директор на Националната следствена служба, реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Петгодишният мандат на сегашния директор - Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор по разследването, изтича на 18 декември тази година.

След гласуването главният прокурор Иван Гешев изрази опасенията си от конституционна криза след 3 октомври, когато изтича мандатът на сегашния Висш съдебен съвет, а съставът на следващия е непопълнен, защото последният парламент не избра своите 11 представители в него.

"Директорът на Националната следствена служба се избира с 8 гласа. Към момента, при някои от хипотезите, Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове, за да осъществи законовите си правомощия. Така че, аз искрено се надявам, че ще проведем спешен избор на директор на Националната следствена служба и че Висшият съдебен съвет, който и да е той, ще може да упражнява правомощията си в пълен обем. Или както се пошегува един колега, ако възникне хипотезата, ако решите да си подадете оставката си, да няма кой да я приеме – това в рамките на шегата, но въобще не са смешни нещата", коментира Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във