Банкеръ Daily

Общество и политика

На 7-мо място сме в ЕС по брой на лекарите на глава от населението

България е на седма позиция сред 28-те страни членки на Европейския съюз по брой лекари на глава от населението. На 100 000 души население у нас се падат средно около 400 лекари. Това показват данни от анализ на статистическата служба „Евростат” за медицинския персонал в здравеопазването на Евросъюза през 2014 г., цитирано от Би Ти Ви.

Най-много медици има Гърция - по 632 на 100 000 души. Преди България се нареждат още Австрия, Португалия, Литва, Швеция и Германия. Страни като Италия, Испания, Малта, Дания Холандия пък остават след нас в класацията за дела лекари на глава от населението, а Полша е на последно място с най-малко медици – само 230 за 100 000 души.

Броят на жените в медицината у нас е превишил този на мъжете с около 10%. Младите лекари до 35-годишна възраст пък са били с около 4% по-малко от тези над 65 години.

Тревожната прогноза е, че в следващите няколко десетилетия застаряването на населението в ЕС ще бъде голямо предизвикателство за сектора на здравеопазването и търсенето на лекарски услуги ще се увеличи драстично. Очаква се повече от 3% от практикуващите в момента лекари да се откажат от професията си до 2020 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във