Банкеръ Daily

Екатерина Захариева:

На 2 септември ще е ясно дали Борисов ще подаде оставка

На 2 септември ще стане ясно дали ще има 120 подписа в подкрепа на предложенията на ГЕРБ и ако това е факт, още тогава премиерът Бойко Борисов има готовност да подаде оставка. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

По думите й години наред се дебатира необходимостта от свикване на Велико народно събрание, но никой не се е осмелил да го направи. „Ние го направихме“, каза тя.  

Нека политическите партии, които се заявяват за съществени реформи, да обяснят на хората защо, когато се предлага възможност за наистина съществени реформи, те са против това. Тази конституция няма да се приеме от това Народно събрание, то просто ще гласува решението за свикване на ВНС, обясни още външният министър пред бТВ.

„Проектът на конституцията е писан от екип на ГЕРБ. Участие има и правосъдният министър Данаил Кирилов. В крайна сметка през годините е имало много обсъждания и дебати. Проектът е писан през последния месец“, изтъкна Захариева.

„Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите“, подчерта външният министър.

Относно заложените текстове за прокуратурата тя поясни също, че има  ясно разписани правила за контрол. Предложението за наборна военна служба е спорно, коментира Захариева по повод идеята на ВМРО за промяна в конституцията.

Тя призна, че има грешки по отношение на избора на народни представители, които партия ГЕРБ е издигнала, и поясни, че се правят много сериозни анализи за това вътре в партията. 

Относно протестите тя коментира, че това е едно от най-демократичните права. „Няма как полицията да знае накъде ще тръгнат протестиращите. Протестирайте мирно.  Полицията си върши много добре работата“, заяви Захариева. „Имаме много либерален закон за правото на хората да протестират“, допълни още тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във