Банкеръ Daily

Общество и политика

На 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта

Централната избирателна комисия реши, че на изборите "две в едно" на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вида избори, или само за единия. Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители, или само в един от двата избора, предаде БНР.

Ако три минути след стартиране на гласуването избирателят не предприеме действия по избор, той ще бъде подсетен с текст, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана. След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис: "Посочете в кои избори ще гласувате". Първият бутон е за избор "две в едно", вторият е за избор на президент и вицепрезидент, третият е само за избор на народни представители, а на екрана долу вдясно ще има друг бутон в синьо с надпис „Потвърждавам“, след което се зарежда втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

"На втора страница ще има три варианта, в зависимост от това какъв избор е направил избирателят. Ако е избрал първия бутон, ще се визуализира следният текст: "Вие избрахте да гласувате:", като това ще бъде в трите варианта, като при избора на първия бутон ще се визуализира текст "Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители". Следа текст: „Потвърдете своя избор или се върнете назад".

На третата страница се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент, бюлетината ще се прелиства с бутон "Следваща страница" и ще се преминава към следващо  гласуване.

След като е направил своя избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да промени избора си след като направи преглед. Бутонът е с надпис "Прегледайте вашия избор". Изборът може да се промени с натискане върху "Промени избора". След натискане на бутона "Гласуване" избирателят изчаква машината да разпечата разписката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във