Банкеръ Daily

Общество и политика

На 129-ия ден от антиправителствените протести: „Проклет да е Бойко“

На 129-ия ден от антиправителствените протести, които вече не се организират от „Отровното трио“, а от майките от „Системата ни убива“, от „Орловград - Протест Блокада“ и от „Палатковия лагер пред Софийския университет“, няколко от хората – най-ревностни участници, споделиха какви са причините да искат оставката на министър-председателя. Сред основните причини посочиха мутризацията, открадното бъдеще на младите хора, невъзможността хората с увреждания, както и пенсионерите да водят достоен живот. За пореден път бе повторена липсата на справедливост и последното място на България в Европа в редица класации.

Отец Дионисий обяви в навечерието на поста преди Рождество Христово, че макар и да не бъде разбран от повечето си събратя – свещеници, той ще каже „Проклет да е Бойко“, заради това, че не чува воплите на народа си, дори и тези на майките с болни деца, вече повече от 120 дни, и че продължава да погубва покварената си душа.

Много от изказалите се протестиращи с възгласи „Оставка“ призоваха, колкото се може повече хора да дойдат на 21 ноември, 17.00 часа на площад „Народно събрание“ (пред сградата на парламента с девиза „Съединението прави силата“) на ВСЕНАРОДЕН МИТИНГ - ПРОТЕСТ под мотото „Единни ще победим“, за да поискат и да получат оставката на правителството на Борисов, изграждането на истинска демокрация и правова държава, просперитет и достойнство на всички български граждани.
Чуха се и мнения, че не трябва да се иска оставката, а тя директно трябва да се вземе. Конкретен повод за това е несправянето с COVID-кризата, заради която хора с бъбречна недостатъчност и с тежки хронични заболявания, са обречени да умрат в домовете си, в най-добрия случай в линейките, защото не ги приемат в болница заради ненаправен PRC-тест,

След като скандираха пред сградата на Министерския съвет, протестиращите тръгнаха към „Орлов мост“, като преди това се спряха с възгласи „Оставка“ и пред сградата на Министерството на транспорта, и пред сградата на Европейския парламент и Европейската комисия на улица „Георги Раковски“. След това отидоха в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици“. Там, пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебните си задължения полицаи, отец Дионисий държа емоционално слово, за това колко е недостойно управляващите да обрекат на страдания децата с увреждания, осакатявайки „Закона за личната помощ“ и да лишат от възможност всяко дете от детски, за да вземат от тях пари и да ги дадат за повишаване заплатите на полицаите.

Преди протеста да завърши на „Орлов мост“, скандиращите „Оставка“ минаха през дома на Георги, който предишната вечер бе задържан в Първо районно полицейско управление в София по обвинение в дребно хулиганство. Той благодари за подкрепата – тогава част от протестиращите се събраха пред сградата на РПУ-то, за да настояват за неговото освобождаване. Георги разказа как в петък вечерта, около сградата на БНТ, е бил нападнат от петнайсетина души - контрапротестиращи. Но вместо тях, полицаите арестували него.

Припомняме, че тогава пред БНТ протестиращите подкрепиха президента Румен Радев, който гостува в предаването „Панорама“, а на същото място и по същото време се проведе и контрапротест, обявяващ държавния глава за предател. За да не се стига до сблъсъци между двете групи, те бяха отделени от полицейски кордон и няколко полицейски микробуса. От „Орловград - Протест Блокада“ обявиха, че всеки протестиращ, който несправедливо бъде задържан и върху който бъде упражнено насилие, ще получи подкрепа и помощ, както в случая с Георги.

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във