Банкеръ Daily

Общество и политика

На 11 май ГЕРБ избира ново ръководство, Борисов остава начело

Изпълнителната комисия на ГЕРБ свиква Национално събрание на партията. По време на форума, който ще се проведе на 11 май 2021 г., ще бъдат избрани заместник-председатели на политическата сила и нови членове на изпълнителната и контролната комисии. На делегатите ще бъдат предложени за гласуване и промени в Устава на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Форумът ще се проведе онлайн заради епидемиологичната обстановка. Не се съобщава на събранието да се обсъжда смяната на Бойко Борисов като председател.

От ГЕРБ припомнят, че съгласно действащия устав, национално събрание се свиква най-малко веднъж на 4 години. Последното събрание се е провело на 26.11.2017 година.

След като станаха ясни резултатите от парламентарните избори, които отредиха на ГЕРБ мястото на първа политическа сила, но се очерта невъзможност партията да състави кабинет сама, Борисов обяви, че се отказва от депутатското си място.

През юли 2020 година той заяви, че след края на мандата си като премиер, ще се заеме с ръководството на партията и укрепване на структурите, "защото всички сега ръфат ГЕРБ отстрани, тъй като ние сме 100% ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия, самият контрол в партията е занижен".

След парламентарния вот, провел се на 4 април, за подобни промени заговориха и в БСП. Партията беше изместена на трето място по брой гласове и се нареди след "Има такъв народ". Изпълнително бюро на левицата подаде оставка, но лидерът Корнелия Нинова обяви, че няма да се оттегли, за да не остане партията извън политическите процеси в страната през следващите месеци. Нинова на този етап остава депутат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във