Банкеръ Daily

Общество и политика

На 10-о място сме в ЕС по смъртност заради COVID-19

проф. Тодор Кантарджиев, снимка: Архив

Има ежедневно нарастване на заболели и починали от коронавирус у нас. Вече в страната няма зелени зони. Добрич и Видин са жълти. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на редовния брифинг на здравното министерство.

На 10-о място сме по смъртност в Европейския съюз и на четвърто на Балканите. Най-висок дял на починали от коронавируса се отчита при хора на 70-79- годишна възраст – 32% от починалите са в тази група.

Най-голяма заболеваемост има във възрастовата група между 20 и 60 години, следвани от 60 - 69-годишните. Тревожен е и ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус. С една трета ежеседмично нараства броят на приетите, приети в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от заразените.

В последните дни имаме 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Наблюдава се ежедневен положителен прираст. Към момента се нареждаме на 21-во място сме по заболеваемост в ЕС и на 2-ро място на Балканите. Над 2000 са заразените медици. 37% са заразените лекари, а 33% - медицински сестри.

Засега няма идея да се затварят спортни зали и плувни басейни. Но при допълнителен анализ, може и да се наложи. "Далеч сме от колективния имунитет", подчерта зам.-министърът на здравеопазването.

Шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов алармира, че спешните отделения изнемогват. „Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”, призова той. И добави, че се очаква до 4000 да стигнат хоспитализираните пациенти с коронавирус в следващите седмици.

Според проф. Балтов броят на заразените ще нараства, а с това ще се увеличат и пациентите в интензивното отделение. Професорът посочи, че вече трябва да е задължително частните болници да дават легла на държавните. От днес в „Пирогов” се откриват още две отделения, като едно от тях ще бъде за заразения персонал и в него ще бъдат поставени 30 легла.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че всички данни, които се изнасят в публичното пространство от медици, са извадки от авторитетни издания. Той е на мнение, че и противоречивото говорене за вируса също е опасно.

Кантарджиев напомни да не се прекалява с витамин D и категорично препоръча да не се използват имуностимуланти в голямо количество.

Според него трябва да се възприемат бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Спешна помощ и в училищата. Те могат да се правят от лекари, сестри или санитари. "Това е първият скрининг за коронавирус. Струва само 15-20 лева. Трябва да се използва широко и за контрола в трудови колективи, за да се хващат първите случаи и да се изолират", обясни професорът.

Има достатъчно добри бързи тестове, които установяват заразоносителите в етапа, когато вече активно могат да предадат инфекцията. В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни.

185 лаборатории правят PCR-тестове в цялата страна, каза още Кантарджиев. И препоръча хората да се изследват и с тестове и за грип, които струват 30-ина лева.

Що се отнася до сезонния грип, той посочи, че първата циркулация започва през ноември. Епидемичното разпространение на грипа е през декември. Пикът обикновено е средата или третата третина на януари или през февруари.

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че присъственото обучение е най-доброто и не трябва да се величае онлайн обучението. "В момента ситуацията е такава, че няма единна формула, няма единно решение. Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално. Факт е, че положението се влошава и моите аргументи стават все по-леки", обясни Вълчев.

Той даде за пример Франция и Германия, които оставиха училищата си отворени. Министърът уточни, че се следят 16 страни, за да се вземе адекватно решение и у нас. От тях само 3 са избрали да затворят училищата. Според Вълчев заболеваемостта в училищата е на същото ниво като това в големите фирми и предприятия. Той смята за разумно решението за онлайн обучение в гимназиален етап, където то е ефективно, за разлика от учениците в начален етап, при които онлайн обучението не дава резултат.

"Най-голям процент карантинирани ученици има в София. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали искания, да минат на обучение в електронна среда. Броят им е 15, но очаквам да станат повече. За съжаление имаме смъртни случаи в системата. За това трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите да се справят със ситуацията", добави просветният министър.

Министерството на здравеопазването ще реши дали да бъдат известявани поставените под карантина с есемеси, обяви изпълняващият длъжността директор на столичната Регионална здравна инспекция Илонка Маева. Тя уточни, че предложението е на столичната инспекция и е изпратено на министерството за одобрение.

Лабораториите да могат да вземат и телефоните на изследваните, а тази информация да бъде изпращана автоматично на РЗИ. Ако тестът е положителен, от РЗИ ще издирват телефоните на контактните и също ще ги въвеждат в системата. Идеята им е да бъдат уведомени с есемес, че са контактни, за да могат да се самоизолират. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във