Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев:

На 10 март си спомняме за спасяването на българските евреи

„От векове толерантността и уважението към различните етноси и вероизповедания  са сред най-ярките добродетели  на българския народ. Тези качества на българите проличаха най-ярко в мрачните години на Втората световна война, когато страната ни успя да спаси от гибел своята еврейска общност и да подпомогне бягството на много други от окупираната от нацисткия режим Европа“. Това заявява президентът Румен Радев в своя позиция по повод Деня на спасяването на българските евреи и отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста. 

Държавният глава подчертава, че на 10 март отбелязваме не само 78 години от спасяването на българските евреи, но и почитаме моралния урок по хуманност, толерантност и държавническо мислене, който предците ни завещаха на следващите поколения.

Днес се навършват 78 години от спасяването на българските евреи. В София годишнината бе отбелязана с церемония пред Паметника на спасението. 

„България даде на света възхитителен урок по хуманност и състрадание и записа забележителна страница в българската и световната история“, заяви израелският посланик у нас Йорам Елрон.

„Ние трябва да се обединим и да следваме българския лъч светлина, който изгря по времето на Втората световна война и който ще ни води към по-добро бъдеще“, допълни той.

„Това не е само исторически спомен за драматичните събития от годините на Втората световна война. Това е един ден за равносметка, ден, в който всеки от нас трябва да осъзнае отговорността, която носи за света, в който живее. Аз се гордея с това, което направи българският народ и записа със златни букви името на България в човешката история“, заяви пред БНР доцент Александър Оскар - председател на организация на евреите в България „Шалом“.

Церемония се състоя днес и пред Паметника на благодарността в Пловдив.

„На тази дата са били привикани първите хора, които е би трябвало да бъдат натоварени на вагони и да бъдат изпратени в лагерите на смъртта. Това не се случва и това е наистина едно чудо, защото в средата на една най-жестока за човечеството война един народ, една църква и една интелигенция се изправят и успяват да спасят сочените за врагове хора“, каза пред БНР председателят на на "Шалом" в града Светлозар Калев.  

Във всяко еврейско семейство в Пловдив продължава да се разказва за събитията от днешния ден, когато над 600 души са събрани в двора на тогавашното Еврейско училище, превърнато в жандармерийски участък, за да се подготви депортацията им в нацистките лагери на смъртта.

Тогава при тях идва Пловдивският митрополит Кирил, чиито думи се предават на поколенията и до днес: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете за лагерите на смъртта да тръгнат“.

Представители на еврейската общност ще посетят и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. Организатор на честването е организацията на евреите в България „Шалом“.

Възпоменателна церемония се състоя и в Тел Авив, където бяха поднесени венци и цветя на паметника на брега на морето.

В Израел също се състоя възпоменателна церемония, на която говориха българският посланик Румяна Бъчварова и представители на преселническите организации, както и на Българския културен център на Светите земи. 

Венци и цветя бяха поднесени от спасени евреи, техни деца и внуци, както и от представители на българското училище в Израел.

„Един от най-хубавите моменти в историята на българския народ. За нашия народ, за израелците, родени в България", отбеляза председателят на дружеството за приятелство между Израел и България Ицхак Липовецки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във