Банкеръ Daily

Общество и политика

МЗ започва проверки в УМБАЛ "Александровска“

Здравното министерство започва проверки в „Александровска“ болница. Като принципал на изпадалата в неплатежоспособност болница, министерството ще отпусне одобрените 35 милиона лева след проверките.   

Министерството ще поиска държавна финансова инспекция и вътрешни одити, за да се установи актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него. Както и целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения, се посочва в съобщението на Министерството.

Мотивът е „да се защити оптимално публичният интерес“. През юли редовният кабинет одобри 35 000 000 лв. за погасяване на просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение. 

Те са били натупани от 2013-та година. Даването на средствата обаче зависи от резултатите от проверките, става ясно от сегашното съобщение. 

Освен заема, ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството, посочват от Министерството на здравеопазването.

„Александровска“ болница в момента се ръководи и от прокурист. А през юли от ръководството й информираха, че имат оздравителна програма.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във