Банкеръ Daily

Общество и политика

МЗ съобщи какъв процент от ваксинираните са в болница или починали

След запитване от NOVA от Министерството на здравеопазването направиха справка относно процента на хоспитализираните и починалите ваксинирани у нас.

По данни на ведомството за периода 1-14 септември броят на приетите в болница с COVID-19 е 6488. От тях 468 са ваксинирани. Тоест, това са около 7,2 %.

От министерството дадоха данни и за починалите имунизирани. От 1 март до 19 септември битката с болестта са изгубили обща 9494 души. От тях 64-ма са били ваксинирани, което прави 0,67 процента от общия брой починали.

В съобщението на МЗ не се уточнява дали става дума за хора с напълно завършен ваксинационен цикъл.

„Когато човек се разболее, преди цикълът да е завършен, е различно. Една доза от ваксината не е достатъчна, за да ни предпази от сериозни варианти като Делта и Алфа”, коментира математикът Лъчезар Томов.

„Вирусът не избира само пълнолетните. В тази връзка аз съм против да се говори за ваксинирани само сред пълнолетните. От всички хора в страната ние имаме 16-17% ваксинирани”, каза Томов.

 По неговите думи един човек вече заразява между 7 и 9 души.

„Това е напълно различен вирус. Ако той влезе в една къща - вече ще зарази всички там”.

Според математика отварянето на училищата ще доведе до рязък скок.

„Първо има инкубационен период, който ще бъде последван от настинка. Можем да видим 40% позитивни тестове. Случаите могат да са около 4-5 хиляди заради процеса на тестването. Ако го правим както трябва, то позитивните могат да бъдат и много повече”, каза математикът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във