Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР започва проверка по нарушения на договори за ремонт на пътища

МВР започва проверка по нарушения на договори за основен ремонт пътища, които са минавали като договори за текущ ремонт и поддържане. Това съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на съвместна пресконференция с министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

Под прикритието на текущ ремонт и поддържане са правени основни ремонти на пътища, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тази практика на предишното управление води до по-скъпи ремонти, с по-малко контрол и без необходимите гаранции.

„Заварихме едни 5-годишни договори с фирми - от 2019 г. до 2024 г. И  констатирахме едно финансово несъответствие. В област Х имаме договор за обществена поръчка за 20 млн. лева. Впоследствие получавала задание за 200 млн. Така ние заварихме един дефицит - имат бюджет за 300-400 милиона и общо сумарно имат претенции за извършена работа за милиард и половина“, обясни тя.

Министър Бойко Рашков добави, че започват проверки по анализа, направен от МРРБ. Ще се изследва всеки един случай поотделно. Правени са „камуфлажни ремонти“ с цел обогатяване на определени субекти.

Бившите министри Петя Аврамова и Николай Нанков са призовани да се явят в следствието, посочи Рашков.

„Откриваме нови обстоятелства, нови факти, които ще ни задължат да започнем проверка и в насока защо се е преминавало от един вид строителна дейност към текущ ремонт. Изглежда някой се е облагодетелствал от заменянето на една дума. Трябва да видим кой е този и да му потърсим съответната отговорност“, подчерта вътрешният министър. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във