Банкеръ Weekly

Общество и политика

МВР ще следи за измами с еврофондовете

Атанас Мерджанов, председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, пред "БАНКЕРЪ"

Атанас Тодоров Мерджанов e политик от БСП. Бил е областен лидер на социалистическата партия в Ямбол. По професия е социолог. Народен представител е в 38-ото, 40-ото, 41-ото и 42-ото Народно събрание - избран от листата на "Коалиция за България". Член е на Висшия съвет на БСП. Понастоящем е председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.Баща е на пет деца.


 


Г-н Мерджанов, кое е по-важно в дневния ред на управляващите - изборите или икономическото развитие, което да се отрази на живия живот на хората? Питам ви, тъй като часове след като БСП обяви листата си, премиерът, правителството и по-точно вашите министри (без тези на ДПС), мандатоносителят Сергей Станишев и червените народни представители обявихте кошница от инициативи, свързани с икономическия растеж.

- Въпросът ви е малко подвеждащ. Естествено, че по-важното е преди всичко стабилността на всекидневието, икономиката и социалната закрила за защита на всеки един от българските граждани. Разбира се, от решаването на тези въпроси ще зависи успешното ни представяне на изборите за Европейския парламент (EП) на 25 май. В този смисъл те вървят заедно. Но първостепенният ангажимент на кабинета и на мнозинството, което го подкрепя в момента, е за последователност, координация, полезни и ефективни решения.


Как мислите, доволни ли са социалистите по места от евролистата на БСП? Чух например, че някои ваши колеги се обръщат към Петър Курумбашев (четвъртия в листата от гражданската ви квота) с "г-жо Достена Лаверн". Защото се е преборил и в крайна сметка е заел нейното място на по-предна позиция? Знае се, че има и настроения срещу превеса на коалиционните ви партньори...

- Хората в страната категорично не се интересуват от тези екзотики, които се разиграват по отношение на крамолата горе. В крайна сметка всички номинации, които бяха изведени по време на нашите партийни конференции, бяха от достатъчно добре известните лица. В началото на листата са емблематични за партията ни политически фигури, доказали своя авторитет и възможности.


БСП е силна и с гражданската си квота и това е едно от предимствата ни пред останалите играчи.


Има ли напрежение между БСП и ДПС, както твърдят някои анализатори?

- Вероятно всеки от нас - политическите субекти - сме дали помежду си поводи за подобно мнение. Но едно трябва да е ясно - в близките години пропорциите в Народното събрание вероятно ще бъдат такива, че те задължително ще предпоставят коалиционно управление или някакъв тип съюзи, които да подкрепят съответното правителство. БСП има немалък опит в този тип на култура и взаимодействие. Много търпим в това отношение и с право немалко от нашите структури се дразнят на проявена в по-голяма от необходимото степен на амбиция от другата страна. Толерантни сме. Но ако трябва да претеглим негативите и позитивите от това взаимодействие, плюсовете са повече. Очевидно ще ни се наложи да преодоляваме минусите.


А как си обяснявате факта, че на семинара на Вашата партия с кабинета "Орешарски" миналия уикенд нямаше нито един представител на ДПС дори на ниво заместник-министър? Единствено за вицепремиера Цветлин Йовчев стана ясно, че е на планирана визита в САЩ. Това не са ли знаци откъм ДПС?

- Доколкото ми е известно, министрите от ДПС са били ангажирани предварително с конкретни партийни изяви и това е била причината за тяхното отсъствие.


Чуха се критики за политиката в областта на здравеопазването, сигурността, земеделието. Кои са слабите сектори в управлението?

- По-скоро говорим за уплътняване на координацията между законодателна и изпълнителна власт, за обясняване на свършеното на разбираем за хората език. Знаете, че правителството дълго време работеше във враждебна среда и въпреки всичко свърши сериозна работа.


Калкулирате ли извънредни избори за парламент?

- Не. За нас е по-важно да се управлява отговорно, мъдро, модерно, с мисъл и грижа за хората.


С кого? "България без цензура" на Николай Бареков, който ненадейно се сдоби с депутати и се настани през задния вход в парламента. Може би ще ви се наложи и да се коалирате с тях след следващите избори.

- Рано е да говорим за това. Преди всичко трябва да изчерпим капацитета на правителството и на това Народно събрание.


Каква по-точно е идеята Ви да се намали броят на охраняваните от Националната служба за охрана (НСО) лица?

- НСО е една от службите за сигурност, която също трябва да бъде адекватна на условията в държавата. Бюджетът й е между 20 и 30 млн. лв. на година. Затова мисля, че е добре да се обмисли редукция на охраняваните лица. Те и сега по правилник са не повече от 10-15. Но така или иначе списъкът се разширява поради редица заплахи, които са фиксирани и си струва да бъдат обсъждани, за да се вземат съответните мерки. Тъкмо заради това е необходима реформа в службата. Ако ме питате обаче кой ще бъде новият началник на НСО, няма да ви отговоря, защото по този въпрос инициатива трябва да поеме и държавният глава. Той издава указа, следователно въпросът трябва да се реши в диалог с правителството.


Кои са акцентите в новия Закон за МВР, чието второ четене предстои в парламента?

- С оглед на структурните промени, които бяха извършвани в последните години, се налага и новата законова рамка. Промените преди всичко са свързани със забраната за второ работно място на полицаите, с изключение на научната и преподавателската дейност. Предвиждаме принцип на случайното разпределение на досъдебните производства подобно на това в съдебната система. На МВР ще бъдат вменени дейности, свързани с измамите с еврофондовете. Това беше и една от препоръките на Европейската комисия (ЕК ). Друг принцип в закона ще е преместването на дирекция "Миграция" в структурата на "Гранична полиция". Тъй като опитът от преодоляването на бежанската вълна през лятото и есента на 2013 г. доказа необходимостта от много по-пълно синхронизиране и координация на този тип дейности.


Запис в закона регламентира и социалния диалог в самото министерство. Въвежда се изискване от 5% за численост на синдикати, които имат право на диалогов режим с МВР. Смятам, че тези поправки са от значение за по-доброто функциониране на системата. Чакаме с интерес и предложенията от страна на опозицията.


Не е ли притеснителна войната на икономическия министър Драгомир Стойнев с ЕРП-та?

- Това е добре премислена, но закъсняла стъпка, за която аз лично го поздравявам. Защото инвеститорите трябва да се съобразяват с националните особености. Що се отнася до тревогата на хората, че има опасност цената на тока да се вдигне, на този етап експертите са категорични, че такава мярка не се налага.


БСП обеща, че ще осигури 100 млн. лв. от Европа, за да се наемат на работа 128 000 младежи. Но правителството няма споразумение с Европейската комисия (EК). Означава ли това, че тези пари са от джоба на държавата и може да не се върнат под формата на спечелени програми като например "Човешки ресурси".

- Гаранцията се съдържа главно в последователните усилия на хората, които преговарят. Няма място за песимизъм в това отношение. В крайна сметка икономическата среда в България е далеч по-спокойна, предвидима и по-работеща. Все пак ние основно разчитаме за реализация на собствените политики на основата на националния бюджет. Всичко останало е бонус към нашите собствени усилия. Имам предвид европейските средства.


Как стои въпросът с бежанците? Колко средства ще са необходими и има ли Европа план за справяне с този проблем?

- Тъй като България е крайна граница за Европейския съюз (ЕС), ние сме изложени на риска от бежански вълни и от Близкия изток, и от събитията в Украйна.


За да бъде регулярно преодоляван този процес, държавата трябва не просто да готви екшън планове, а да има самостоятелна и дългосрочна политика. Със съжаление ще отбележа обаче, че е пропуснат шансът от бюджета на Европейския парламент (EП) да бъдат отпуснати средства за следващия планов период. От евродепутата Илияна Йотова разбрах, че до края на 2020 г. са предвидени 10 млн. евро. Което е крайно недостатъчно за посрещане на огромните нужди, които ще има страната ни. Следователно, ние трябва да посрещнем всички тези тежки реалности с възможностите на републиканския бюджет. България е традиционно толерантна страна и смятам, че ценностите, натрупани през годините, дадоха резултат в сегашната ситуация. Оттук нататък не бива да се мисли за подценяване - такова, каквото беше в края на мандата на ГЕРБ. Тъй като то изправи буквално пред заплаха всяка от системите в България. Да не говорим за тежките процеси, които биха се наслоили като ксенофибия, омраза към емигрантите и т. н. В този смисъл проблемът с бежанците не е само работа на Цветлин Йовчев, на Ангел Найденов и на Кристиян Вигенин. Това е работа и на българското общество. Ние ще инициираме по-бързото приемане на закона за убежището и бежанците, тъй като това ще даде възможности за по-добро оборудване на местата за настаняване. Разбира се, с ограничените пари от държавата. Ясно е, че не можем да осигурим стандарт на бежанците, какъвто е, да речем, в страните с развити европейски икономики.


И последно - как ще ограничите риска от нарастване на битовата престъпност?

- Центровете за настаняване, които бяха организирани за кратък период от време, доказаха, че се работи системно и професионално в тази насока. Защото те са от закрит тип и не представляват пряка заплаха за населението. Що се отнася до местата от открит тип, каквито до голяма степен са и изискванията на европейското законодателство, органите, които ще се занимават с този въпрос у нас, трябва да са много по-прецизни в своята работа. Вината за това, че занапред не са предвидени средства за справяне с бежанската вълна, е основно на сегашното мнозинство в ЕП - представителите на семейството на Европейската народна партия (ЕНП).

Facebook logo
Бъдете с нас и във