Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР ще отговаря изцяло за оградата по границата ни

Премиерът Стефан Янев и вътрешният министър Бойко Рашков

Отговорността за оградата по границата ни ще отиде изцяло към МВР. Това реши Съветът за сигурност на съвещание със служебния премиер Стефан Янев. Досега отговорността беше споделена между областните управители и МВР. При новото разпределение МВР и Граничната полиция ще се грижат за сигурността по границата, както и за поддръжката на съоръжението и системите за наблюдение.

Стефан Янев заяви, че властите са готови да отговорят на засилен мигрантски натиск, ако това е необходимо, като е създадена и организация с Министерство на отбраната, ако има нужда от военна помощ. Вътрешният министър Бойко Рашков увери, че страната ни е готова да открие и нови бежански центрове, ако това се наложи при евентуален засилен натиск. Погрешно е впечатлението, че границата ни се опитват да преминат единствено и само афганистански граждани. Гражданите на Турция, които се опитват да преминат през нашата граница, са 32%, тези на Афганистан - 17%, на Ирак - 10% и по-малък процент са сирийските граждани, обяви Рашков.

"Следващата седмица сме готови да внесем предложение за постановление на Министерския съвет за създаване на Секретариат на Съвета за сигурност", съобщи премиерът. "Той ще функционира в рамките на Министерския съвет. Числеността и задълженията му са определени", допълни министър-председателят, като уточни, че ще отнеме технологично време докато служителите в него бъдат назначени.

На следващото заседание на Съвета за сигурност ще се обсъди осъвременяването на цялостната политика на България за Република Северна Македония и политическите процеси там. "Без да излизаме от рамката, която е приета от българския парламент, предлагаме на следващото заседание да потърсим практични решения така, че да имаме устойчиви послания и бъдещи решения в интерес на България", каза Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във