Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР ще изгради повече пропусквателни пунктове за утрешния протест

МВР ще изгради повече пропусквателни пунктове, където полицията ще проверява багажа на демонстрантите на планирания за 10 септември антиправителствен протест. Това съобщиха на брифинг от СДВР. 

"На 10 септември ще се проведат няколко мероприятия от протестен характер – два регламентирани протеста и един нерегламентиран, организиран през социалните мрежи. Всички те се организират в "Триъгълника на властта", посочи Радослав Стойнев, началник на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

Полицията ще обезпечи зоните за сигурност на институциите с цел гарантиране нормалното им функциониране. Ще бъдат изградени контролни пунктове за наблюдение и проверка на лица. При необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи и лица със съмнително поведение за носене на забранени предмети.

На брифинга беше подчертано, че не е търсена помощта на частни охранителни фирми за поддържане на реда.

На момента ще се прецени дали да бъдат претърсени палатките в района на площад "Независимост". След предишния подобен протест от МВР обявиха, че в тях са укривани пиратки и самоделни бомбички.

От Столичната дирекция на вътрешните работи напомниха, че в такива мероприятия не могат да участват граждани, които носят оръжие или други предмети, които могат да застрашат живота и здравето на хората или да се използват за причиняването на материални щети. Няма да се допускат лица, които са в очевидно нетрезво състояние или такива, които са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.

От СДВР апелираха гражданите, които ще отидат на протеста, да не се поддават на провокации.

В четвъртък предстои да се проведе акцията "Велико народно въстание II". Началото на демонстрацията е предвидено за 8 часа. Първото издание на протеста беше на 2 септември. Тогава се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. Имаше множество задържани, както и ранени. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във