Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР с нов главен секретар

Снимка:МВР

Министерство на вътрешните работи има нов главен секретар. Със свой указ президентът Румен Радев назначи Петър Тодоров на поста. Документът за назначаването му беше връчен от силовия министър Бойко Рашков.

 

Новият главен секретар бе представен официално пред ръководителите на дирекции и служби в МВР от Рашков и заместник-министрите Емил Ганчев, Венцислав Катинов и Енчо Мирчев.

Припомняме, че той зае поста още през май, когато бе повишен, след акция на "Вътрешна сигурност" в началото на мандата на служебния кабинет, която реално нанесе тежък удар върху дирекцията. Тогава бяха арестувани началникът на трето РПУ Самуил Хаджиев и полицаят Атанас Качаков. Двамата са заподозрени в опит за кражба на няколкостотин килограма марихуана и отвличане.  

След това вътрешният министър Бойко Рашков реши, че ръководството в Пловдив ще бъде сменено. Случилото се е удар срещу авторитета на МВР, удар, който се отразява на всички служители, които работят и в Пловдив, подчерта Рашков. Той изтъкна обаче, че е проведена добра оперативно-издирвателна дейност от страна на дирекция "Вътрешна сигурност", която знаем е на подчинение на вътрешния министър.

Тогава началникът на МВР-Пловдив Йордан Рогачев се скри, като  първо заяви, че е в болница, а след това излезе в бащинство. Така Тодоров известно време ръководи пловдивската полиция, но без да е формално нейн началник. Той е завършил висшето военно училище "Васил Левски" и е бил на различни постове в системата.

 

 

 

Петър Тодоров е с дългогодишен професионален стаж в системата на МВР, като последователно е заемал различни изпълнителски и ръководни позиции в ОДМВР - Пловдив. Завършил е висшето си образование във ВНВУ „Васил Левски“ – Велико Търново. От октомври 1989 г. започва едногодишен оперативен курс в Академията на МВР, където се обучава и през следващите две години. От септември 1992 г. започва работа като разузнавач към „Магистрална полиция“. През 1998 г. става началник на група в сектор „Криминална полиция“ в Трето РУ - Пловдив, а от 2003 г. ръководи сектор „Престъпления по пътищата“ в пловдивската дирекция на МВР. От октомври 2005 г. е началник на Първо РУ – Пловдив и е на този пост до назначаването му за заместник-директор на ОДМВР - Пловдив на 20.05.2021 г. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 25.06.2021 г. е временно преназначен за директор на дирекцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във