Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР, прокурори и ДАНС създават щаб срещу купуването на гласове

Над 20 хил. полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на парламентарния вот. МВР създава специален междуведомствен щаб за борба срещу търговията с гласове. В него ще участват представители на прокуратурата, полицията и ДАНС, съобщи главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов. Според него обаче търговията с гласове е много трудно доказуемо престъпление.

Той уточни, че конкретни сигнали за купуване на гласове към момента няма, но има информация за евентуално извършване на такива престъпления.

„Като погледнем назад към предишни избори – има доста хора, които вече са осъдени и са изтърпели съответните присъди за такъв вид престъпления. Отделно – дори и да не сме успели да съберем достатъчни и конкретни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз смятам, че с нашите действия поне сме успели да преустановим това порочно действие“, каза главният секретар.

„Предвид разчетите, които сме направили и имайки предвид опита от предишни избори, в които сме участвали – бройката ще бъде над 20 хил. души. Говоря не само за изборния ден, но и по принцип, по обезпечаването на изборния процес", посочи Иванов пред bTV.

Той обясни, че това на практика е цялата униформена полиция.

„Освен униформените служители, ние ще трябва да имаме групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите. Много оперативни работници ще бъдат на терен. Отделно звената за документи за самоличност ще работят, защото ние трябва да се погрижим и за хората, които имат невалидни документи, но желаят да упражнят правото си на глас и да го подсигурим", добави главният секретар.

Освен че трябва да преминат спокойно и без инциденти, изборите трябва и да са безопасни – без опашки и струпвания пред урните.

"Тук е новото, което е и особено предизвикателство за нас е, че ще бъдат в условия на пандемия. Трябва наред с всичко друго, да се спазват противоепидемичните мерки. От наша страна ние трябва да следим за здравето на служителите, а и трябва да следим и дали гражданите спазват тези противоепидемични мерки, за да запазим и здравето – на тези, които искат да се предпазят. Констатираме, че много хора не полагат никакви усилия да ги спазват", казва Ивайло Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във