Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР предлага бърза процедура за налагане на глоби за нарушения на пътя

МВР и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ предлагат съкращаване процедурата по налагане на административната санкция за нарушителите на пътя. 

Идеята е вече налагането на наказанието ще се осъществява в една административна процедура, с издаването на един документ – фиш, вместо сегашния режим, при който се изготвя акт, а след това налагането на глобата се извършва с наказателно постановление​.

Планът е административно наказание да може да се налага непосредствено при констатиране на нарушението, т.е. на пътя. 

"Tова е проект, който се чакаше отдавна. Известно е, че в нашата страна много от нарушителите се укриват, наказателните постановления не могат да бъдат връчени и отпадат по давност. По информация на вътрешния министър от 2016 г. до април тази година не са събрани 109 млн. лева", обясни Емил Панчев от СБА. 

Той поясни, че предложението е от акт и наказателно постановление да остане само фиш, като съдебната инстанция, която може да го обжалва, ще бъде запазена. По думите му през последните месеци се е повишила събираемостта на връчените фишове, като тя е достигала до 85%.

Според законопроекта съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14-дневен срок. Ще се въведе система за насърчаване на добросъвестните платци, като ще се даде възможност на нарушителя в 14-дневен срок от връчването на фиша да заплати наложената глоба/имуществена санкция с намаление: в размер 70 на сто от предвидената стойност. След изтичане на този срок се предвижда 1 месец, в който санкцията ще трябва да се заплати в пълен размер.

Ако и в това време глобата не бъде платена, тя ще се препраща към НАП за принудително събиране.

МВР настоява и за опростяване на процедурите по съобщаване и връчване на документите, с които са наложени санкциите. Ако нарушителят не бъде открит при две посещения на адреса му в разстояние на седмица, ще се поставя писмено уведомление на пощенската кутия или вратата му. След това съобщението ще се смята за връчено.

МВР смята да предвиди на сайта си възможност гражданите да се регистрират с имейл, на който фишовете да им бъдат изпращани.

„Ако сте извършили нарушение, се издава фиш на човека, който кара колата. Ако глобата е за неправилно паркиране, се лепи стикер на стъклото на автомобила, като при служителя на реда също остава копие. Всички наказателни постановления ще бъдат качвани и в интернет. Ако се регистрирате с имейл, всеки път когато имате глоба, ще я получавате веднага“, разясни Емил Панчев пред NOVA телевизия.

Друга идея е всяко наказание да бъде точно упоменато, а размерът на глобите да е фиксиран, а не "от – до"

Facebook logo
Бъдете с нас и във