Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР оттегли искането си НАП да провери журналиста Кенаров

Министерството на вътрешните работи оттегли искането си Националната агенция за приходите да провери журналиста Димитър Кенаров. Това стана ясно на днешното заседание на Софийския районен съд.

Бяха изслушани още свидетели за това дали е упражнено насилие върху журналиста и други хора, протестирали миналото лято. Делото беше отложено за юни, за да може да се обработят още доказателства.

По-рано днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков освободи директора на СДВР Георги Хаджиев като шеф на Столичната полиция, като мотив е посочено именно насилието по време на протестите. 

Припомняме, че миналата година по време на антиправителствените протести Димитър Кенаров бе задържан и бит от полицейски служители, преди няколко седмици Министерството на вътрешните работи е поискало Националната агенция по приходите да му направи проверка. Поводът е делото, което журналистът води срещу незаконния си арест. 

На 22 април т.г. МВР е поискало от съда да изиска справка от Националната агенция за приходите дали са внасяни “съответните данъци, здравни и социални осигуровки” от Димитър Кенаров и дали той членува в Съюза на българските журналисти (СБЖ).

В позиция, разпространена до медиите, от Асоциацията на европейските журналисти коментират, че справката дали Кенаров е член на СБЖ "отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията".

От АЕЖ посочват, че Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил е множество отличия и стипендии, член е на тяхната организация от 2012 г. и е бил част и от Управителния им съвет. 

По думите на адвоката на Димитър Кенаров - Стоян Мадин обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки плаща Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. Ето защо според Мадин искането на МВР за събирането на подобна информация е с цел сплашване и е още един пример как МВР целенасочено нарушава правата на журналиста. 

От АЕЖ смятат и че служебният министър трябва да разпореди нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни задържания по време на антиправителствени протести през лятото и есента на 2020 г., тъй като освен Кенаров е имало и други потърпевши граждани.

Те припомнят, че Димитър Кенаров бе незаконно задържан от полицейски служители, докато отразява събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 година. Съдебно-медицинската експертиза показва, че докато е бил под контрола на полицейските служители, Кенаров е бил удрян многократно. Ден след протеста главният секретар на МВР Ивайло Иванов се опита да внуши, че Кенаров е бил задържан, защото е извършвал закононарушения: “Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършваш нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан“ - обяви Ивайло Иванов. В съдебната зала обаче МВР сменя версията и твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил “поканен” от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември.

През февруари 2021 г. прокурорът Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая със задържането и побоя над Димитър Кенаров, позовавайки се на показанията на гражданин, обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлява на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешна проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във