Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР открило още 11 виновни за побоя над протестиращи

От МВР установили още 11 виновни служители за полицейското насилие над протестиращи зад колоните на Министерския съвет по време на летните протести през 2020 година. Спрямо тях са започнали проверки. "Бяха разпоредени нови проверки по въпросния скандален случай, който като поведение е недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки бяха установени още 11 виновни служители, спрямо които са започнали проверки. Успоредно с тях са започнати още няколко проверки. Общо около 20 служители са проверявани. Дисциплинарните производства ще приключат до дни и ще бъдат наложени необходимите наказания." Това заяви генералният секретар на МВР Петър Тодоров.

Според него причините за случая са комплексни – липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от ръководителите, недобър инструктаж. "Всеки един по веригата – от ръководителя до изпълнителя, ще получи наказание. Те са такива, каквито предвижда закона за МВР, включително дисциплинарно уволнение", уточни Тодоров пред Нова телевизия.

Главният секретар на МВР коментира и търговията с вот. Има няколко сигнала за купуване на гласове, образувани са две досъдебни производства. Установени за различни начини за търговия с вот. "Предлагат се дърва за огрев, отмяна на версиите от магазините, в които социално слаби пазаруват. Има случаи на погасяване на вноски във фирми за бързи кредити на хора, които просрочват задълженията си. Един глас се търгува между 40 и 100 лв., зависи от региона", разкри Петър Тодоров. Над 100 са досъдебните производства след изборите през юли. По статистика от тези сто, половината са за една партия, 1/3 - за друга партия, за останалите партии имало по 1-2 досъдебни производства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във