Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР не е подценило ситуацията с медицинските сестри, твърди главният секретар Ивайло Иванов

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отхвърли критиките за реакцията на ведомството при кризисната ситуация в сградата на парламента на пл. "Княз Александър I", когато една от протестиращите медицински сестри се качи на един от первазите на прозорец на залата, в която тя и колежките й са се барикадирали.

„МВР не е останало с впечатление в началото, че Бойка Анастасова има намерение да скочи от прозореца на парламента“, обясни пред журналисти главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Ведомството било информирано за ситуацията снощи около 18.00 часа и на база подадената информация бил направен анализ, че не става дума нито за заложническа криза, нито за терористичен атентат. Имало наблюдение пред сградата на парламента и едва сутринта, когато напрежението ескалирало, била изпратена пожарна със специално платнище.

„Парламентът е сграда с особен режим, тя се охранява от НСО и само при определени обстоятелства вътре могат да влизат въоръжени полицаи“, поясни Иванов. Колкото до упреците, че МВР не е изпратило психолози, той обясни, че тези специалисти се използват при работа с хора, извършили тежки престъпления.

„Никога, когато се ползват психолози, не се очаква те да свършат нашата работа, очакваме да предвидят поведението на лицата, срещу които сме изправени“, каза още Ивайло Иванов.

Присъствие на органите на МВР ще продължи да има около сградата на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във