Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР и РЗИ започнаха проверки на заведения за зелен сертификат

Екипи на МВР и РЗИ в София започнаха проверки на заведения и посетителите им за зелен сертификат.

Акцията започна след полунощ, когато влезе в сила заповедта на министъра на здравеопазването, предаде БНР. Проверките ще продължат и през следващите дни.

От полунощ в страната са в сила новите противоепидемични мерки, според които зеленият сертификат е задължителен за местата, където може да има струпване на закрито.

Без зелен сертификат можем да влизаме само в хранителни магазини, банки и аптеки.

Зеленият сертификат е задължителен при посещение на заведения, кина, театри, фитнеси и спортни зали, както и търговски обекти над 300 кв. метра. Той се изисква и за служителите в тези обекти.

Зеленият сертификат ще доказва ваксиниране, преболедуване, или отрицателен резултат от антигенен или ПСР тест.

Той е задължителен и за работещите в болници, онкологични центрове и такива за диализа, както и служителите в домовете за възрастни хора. Без Зелен сертификат, те няма да могат да работят.

В идните дни частни сертифицирани лаборатории и регионалните здравни инспекции, ще получат  1 млн. антигенни теста, които ще са безплатни за гражданите. Ще се заплаща само манипулацията.

Лабораториите също ще бъдат контролирани, а ако издават фалшиви сертификати, ще им се отнема лицензът.

Проверяващите служители на Българската агенция по безопасност на храните и Регионалните здравни инспекции също са задължени да работят със зелени сертификати.

Всички ученици в София от 1 до 12-и клас преминават от днес към онлайн обучение. Това разпореди в своя заповед министърът на образованието и науката Николай Денков. Същото се отнася и за учениците във всички общини, в които Covid заболеваемостта надвишава 750 на 100 000 души на 14-дневна база.

Заповедта на Министерството на образованието е в съответствие с разпоредбите на здравния министър от вторник.

От просветното министерство уточниха, че са предложили на здравното присъственото обучение в общините с над 750 болни на 100 000 да бъде удължено до края на седмицата за предучилищните групи и за учениците от 1 до 4-и клас.

Аргументът на МОН за това предложение е, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа вчера обаче съгласие от страна на здравното ведомство не е получено и по тази причина е издадена заповед за цялостно онлайн обучение от днес.

Служебният министър на образованието Николай Денков заяви: „В случая те са чули нашето предложение, обсъдили са експертно, но не се съгласиха, така че въпросът трябва да е към тях, не към мен“.

Просветният министър увери: „В момента, в който падне (заболеваемостта – б.р.) под 750 човека на 100 000, ние преминаваме в другата ситуация, в която ще има ротация. Ако падне под 500, тогава отиваме в другата ситуация, в другата зона, така че е ясно, но кога ще се случи, отново ще кажа - зависи от поведението на всички нас“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във