Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР и митниците ще пращат сигнали директно до Кьовеши

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства. Това са Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Досега подобна възможност имаше само Върховната касационна прокуратура. МВР и митниците ще могат да уведомяват Европейската прокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване. След нотификацията, ръководената от Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура. За подобно действие е настояла самата Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.

Действията на Министерството на правосъдието идват във връзка с очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от страна на националните органи на България. Вътрешното министерство и митническата агенция ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация. Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички държавни органи, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европрокуратурата би могла да упражни своята компетентност.

Правосъдното министерство работи и ще продължи да работи активно, за да улесни процеса на подаване на сигнали. В тази връзка ведомството напомня, че и всички граждани имат възможност да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена тук.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във