Параграф22 Daily

Общество и политика

МВР е уведомило прокуратурата за ареста на лидера на ГЕРБ

Вътрешното ведомство е уведомило прокуратурата за арестите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, ПР-а му Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. Основанието за задържането им е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 от НК (изнудване), извършено в периода от 2014 – декември 2019 година.

Това става ясно от съобщение на Софийска градска прокуратура днес (18 март). В него се казва следното : "Днес, 18.03.2022 г. в Софийска градска прокуратура постъпи по факс уведомление от разследващ полицай от Главна дирекция „Национална полиция“, че на 17.03.2022 г. е образувано досъдебно производство по реда на чл. 212, ал. 3 от НПК – с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания. Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 от НК, извършено в периода от 2014 – декември 2019 г. СГП е уведомена и за задържане по реда на ЗМВР (за срок до 24 часа) на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение. До настоящия момент делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура", се казва в съобщението.

В момента в Софийска градска прокуратура все още тече процедура по определяне на наблюдаващ производството прокурор.

Адвокатът на Борисов, Менко Менков вече заяви, че производството е по сигнал сигнал от гражданско сдружение БОЕЦ, който е подаден още през декември м.г. "Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до прокуратурата“, подчерта адвокат Менков.

Както вече е известно, сигналът е за скандалните снимки с пачки евро и златни кюлчета в нощното шкафче на Борисов. В него се цитират твърдения на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков. Той твърди, че е бил изнудван от Бойко Борисов в качеството му на премиер, и от министъра на финансите Владислав Горанов,  да им плаща 20% от печалбата на неговия лотариен бизнес, за да приемат законодателна поправка чрез Менда Стоянова, позволяваща избягването на плащането на по-високи хазартни такси.

Днес сутринта финансовият министър Асен Василев хвърли допълнителна светлина върху въпросното досъдебно производство. Според него МВР действа както по сигнала на Васил Божков, така и по доклада на АДФИ от миналото лято. "Ако си спомняте АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия, за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме поне една малка стъпка в тази посока", заяви министър Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във