Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР е проверило над 1800 души за търговия с гласове

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков представи нови данни за търговията с гласове преди парламентарния вот на 11 юли на брифинга на МВР 

Увеличаване на досъдебните производства за купуване на гласове у нас спрямо същия период за предишните избори на 4-и април, отчетоха от МВР.

От 1 юни са образувани общо в 72 досъдебни производства. Полицейските акциии продължават и в момента.

Над 3000 са местата, за които има съмнения, че се извършва купуване на гласове, които са претърсени от полицията до момента. Проверени са над 1800 човека. От тях 818 са лидери на групи, за които се смята, че могат да извършват купуване на гласове. Задържаните са над 900, до момента.

От МВР назоваха и няколко по конкретни случая. Единият от тях касае Кърджали, където представител на политическа сила (Бившият шеф на парламента Цвета Караянчева - б.р.) се е обаждал със заплахи на директора на областната дирекция на полицията, който пък от своя страна е задържал шеф на горското стопанство за оказван натиск върху избиратели.

Стана ясно, че и кметът на село Гурковоу заедно с неговия син, също са задържани за подозрение за участие в търговия с гласове.

МВР отчита и над 50% спад на конвенционалната престъпност, което се дължи на активните полицейски действия в цялата страна.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че 15 са новобразуваните дела, свързани с нарушения на изборния процес и общият им брой вече е 60. С 166 се е увеличил и броят на преписките. 

От там уточняват, че преписките са по сигнали от граждани, ДАНС и МВР и за изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в тях, на полицейските органи е  възложено извършването на проверки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във