Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР: До момента няма сериозни нарушения на изборните права

Без сериозни нарушения протича гласуването на балотажа, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

"До момента няма сериозни нарушения. Има такива, които не заслужават да се тревожим за тях. Някъде, в някои от регионите, има заболели председатели на комисии. Има ред, по който те се заменят. Получих съобщение рано сутринта – по наша линия нямаме проблеми, с оглед охраната, с оглед онова, което Министерството на вътрешните работи е длъжно да осигури в изборния ден", обясни той.

Близо 1200 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са получени в МВР от началото на предизборната кампания до момента. Спокойна остава обстановката в цялата страна, обобщават от вътрешното ведомство.

Близо 16 000 полицаи участват в охраната на изборите в цялата страна. Към момента изборният процес протича нормално без инциденти. Криминогенната обстановка в страната е спокойна.

До момента са образувани 187 досъдебни производства, 155 от които са за престъпления срещу изборните права на гражданите. Най-много са разследванията в Бургас и Монтана, уточняват от МВР. Съставени са 8930 предупредителни протокола от полицията.

Преобладаващата част от сигналите 889 са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 76 за неправомерна агитация, 19 за корпоративен вот.

Общо за периода от 16 ноември до 14 ч. днес са издадени 540 удостоверения за гласуване, посочват още от вътрешното министерство.

Екипи на МВР продължават следят за опити да се купуват гласове

Към 8.00 часа всички избирателни секции бяха отворени и предадени на съответните избирателни комисии, съобщават от МВР. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. От МВР напомнят, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. 

Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на вътрешното министерство ще се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо, и има съответно решение на избирателната комисия. 

Предприети са и всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден. Хората могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия 02 901 12 98, както и на имейла – [email protected]

В днешния ден служителите на секторите "Български документи за самоличност" в полицейските управления ще работят до 19.00 часа и ще издават удостоверения за гласуване.

Преди дни от министерството обявиха рекорден брой досъдебни производства след края на парламентарните избори и първия тур на вота за президент. Разследванията бяха над 140, като 122 от тях са за нарушаване на изборните права на гражданите.

До 19 ч. ще се издават и удостоверения за гласуване. Те ще важат само пред избирателните комисии. Хората могат да получат подобни документи в полицейските управления в цялата страна. Удостоверенията ще се издават само срещу подадена заявка за издаване на нова лична карта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във