Банкеръ Daily

Общество и политика

МВР активно се подготвя за летния сезон, увери министър Рашков

На работна среща министърът на туризма Стела Балтова и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обсъдиха най-неотложните съвместни мерки и действия, които да обезпечат сигурността на туристите в настъпващия летен сезон.

Министър Рашков заяви, че МВР активно се подготвя за летния сезон и осъществяването на безопасността на туристите през Лято 2021 с акцент върху българското Черноморие.

От сектора в България от месеци призовават за спешни мерки за привличане на туристи  у нас. 

Представители на туристически организации, летищата и туроператори за пореден път са предложили спешни мерки за спасяване на летния сезон. Този път писмото до служебния премиер Стефан Янев и служебният министър на туризма Стела Балтова е подписано от концесионера на морските аеропорти Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт АД, Националният борд по туризъм, Албена АД, представителя на туроператорите DER Touristik и ITS - Дестинейшън туристик сървисис ООД , представителя на германския туроператор FTI, британския Jet2Holidays и руския Coral - МТС България, представителя на германския туроператор Schauinsland Reisen – СЛР-холидей-сървис, представителя на германския туроператор Alltours – Сънтурс, Съюза на собствениците в Слънчев бряг, Варненската и бургаската туристически камари.

Бизнесът настоява да бъде изготвен ясен график за всички дейности, които ще бъдат изпълнени в сектора за следващите 2 месеца. Според тях спешните задачи са четири: облекчен режим за влизане на туристи в страната от 1 юни, масирана дигитална и офлайн маркетингова кампания, приоритетно ваксиниране на заетите в туризма и публикуване на условията за кандидатстване за държавната помощ в размер на 35 евро за доведен турист с въздушен превоз.

Министерството на здравеопазването да допусне с цел туризъм на граждани от всички страни свободно, а децата до 16 години да не се тестват, искат от бизнеса. Както и да бъде разработен протокол в случай на заразени туристи. МвнР да започне разговори за възобновяване на полетите от и до русия и да се облекчат процедурите за издаване на визи на гражданите от тази страна. Подписалите писмото настояват средствата за реклама да се инвестират в кампании на основните пазари, като се акцентира върху безопасността на България като дестинация.

От бизнеса искат още да се създаде достъпна и ефективна инфраструктура за COVID-19 тестване на туристите от страна на Министерството на здравеопазването. „Ако бъде изпълнена заявената към момента полетна програма на летища Бургас и Варна, за пиковите месеци на лято 2021, очакваме около 250 000 пристигащи пътници на летище Бургас и около 125 000 на летище Варна, като очакваме голяма част от тях да имат необходимост от тестове за COVID-19 при заминаването си“, се казва в писмото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във