Банкеръ Daily

Общество и политика

МВнР следи действията на Скопие към българските сдружения в Битоля и Охрид

Българското външно министерство следи внимателно действията на властите в Република Северна Македония към българските сдружения в Битоля и Охрид, посочи експертът във ведомството Желязко Радуков. 

"Границата между легитимните действия и административния тормоз е много тънка. Много е важно и ние сме сигурни, че нашите приятели в Северна Македония осъзнават това, че техните действия не трябва съзнателно или несъзнателно, да представляват нарушение на Копенхагенските критерии. Основната причина България да възрази по темата за европейска интеграция на Северна Македония беше именно нарушението на Копенхагенските критерии, така че въпросът е от първостепенно значение за нашето министерство и за нашата държава. Следим го. При установяването на проблеми незабавно ще се задействаме", обясни той.

Ведомството ще съдейства представители на българските общности в Албания да се срещнат с президента Румен Радев във връзка с предстоящото преброяване в страната. Македонски организации твърдят, че в райони с българско население в Албания като Гора и Голо Бърдо живеят македонци, а не българи. 

През 2017 година властите в Тирана официално признаха българското национално малцинство в страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във