Банкеръ Daily

Общество и политика

МВнР след санкциите: Запазваме готовност за диалог със САЩ

Министерството на външните работи публикува кратка и обрана позиция по повод оповестена от Държавния департамент на САЩ информация за мерки по закона „Магнитски“ спрямо български физически и юридически лица.

"Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет. В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог. По своята структура, съдържание и обхват сътрудничеството между двете страни обхваща редица въпроси от националния, регионален и глобален дневен ред. В този смисъл и въз основа на установените през годините традиции на взаимодействие изразяваме увереност, че София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес", се казва в позицията.

Междувременно премиерът Стефан Янев получи информация от държавния секретар на САЩ за санкциите. Янев проведе телефонен разговор с помощник държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд. 

Нюланд информира българския премиер, че съгласно закона "Магнитски" са в ход санкционни действия по отношение на трима български граждани и 64 юридически лица. Става дума за Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. 

Други трима души ще бъдат обект на по-ограничен санкционен режим. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов

Мерките се прилагат в контекста на усилията за ефективна борба срещу корупцията в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във