Банкеръ Daily

Общество и политика

МВнР ще реагира на думите на премиера на РСМ за клуба в Битоля

Министерството на външните работи ще реагира с позиция на острите думи, отправени от премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заради наименованието на клуба на Българския културен център в Битоля.

Това заяви преди заседанието на ресорната парламентарна комисия министърът на външните работи Теодора Генчовска, която изрази изненадата си на острата реакция към името на клуба, който бе кръстен на революционера Иван Михайлов.

"С доста голяма изненада видях реакцията както на политическо ниво, така и на ниво неправителствени организации от страна на Република Северна Македония. Честно да ви кажа, не мислим през медиите да водим тази комуникация, но Министерството на външните работи ще излезе с официална позиция", посочи Генчовска.

Премиерът на Република Северна Македония премиер Димитър Ковачевски заяви, че българската делегация, в която присъстваха премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова, са "събудили духовете от миналото, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието". 

Министърът на отбраната Драгомир Заков е присъствал на срещата между премиера Кирил Петков и украинския външен министър Дмитро Кулеба, съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Тя потвърди, че във външно министерство с Кулеба са обсъдени единствено теми от двустранен характер, но не е отправено искане за военна помощ.

На официално заседание на Министерския съвет темата също не е обсъждана, допълни Генчовска. По отношение на срещата Петков - Кулеба тя заяви:

"Не съм присъствала на тези разговори. Разговорът беше "тет а тет" между премиера и Дмитро Кулеба. На разговора беше поканен и министърът на отбраната".

Facebook logo
Бъдете с нас и във